Преносимият квантов компютър на SoinQ намира приложение като образователен инструмент(снимка:

...
Коментари Харесай

В Япония се появиха преносими квантови компютри


Преносимият квантов компютър на SoinQ намира приложение като учебен инструмент
(снимка: SpinQ Technology)

П реносими квантови компютри към този момент са налични на пазара в Япония. Интересен факт е, че машините са създадени от китайската компания SpinQ Technology, основана в Шенжен.

SpinQ към този момент е доставяла своите квантови системи от начално равнище на просветителни институции в Китай, Тайван и Канада. Компютрите са предопределени за образование в правилата на програмиране на квантовите системи и съдържат единствено няколко кубита. Сега всеки може да купи такава машина, заяви японската медия PC Watch.

Цената на най-простата двукубитова система Gemini Mini е към $8700. Това е условно портативен компютър, оборудван със сензорен екран за цялостен надзор на опитите. Теглото е единствено 14 кг при размери 200×350×260 мм. Захранването е стандартно, като потреблението не надвишава 60 вата. Вграденият програмен продукт разрешава симулирате работата на осем кубита.

По-мощна двукубитова система Gemini (консумира до 100 W) с размери 600×280×530 мм и тегло 44 кг коства доста повече – към $43 хиляди Тя също може да емулира работа в режим на осем кубита, само че в действителност съдържа два физически кубита. Каква е фундаменталната разлика във опциите сред Gemini Mini и Gemini не се оповестява.

И най-после, за $58 000 японците могат да се снабдят с трикубитова система Triangulum. Тя употребява 330 W и тежи 40 кг. Корпусът има размери 610×330×550 мм. Предполага се, че е допустима симулация на повече кубити на Triangulum, както и на Gemini.
още по темата
И трите нови машини не претендират да вземат участие в научни опити – те са принадлежности за образование. Но въпреки всичко разрешават работа с действителни кубити.

Квантовите системи на SpinQ Technology се основават на от дълго време открития резултат на ядрено-магнитния резонанс. Той се демонстрира в следена смяна в посоката на завъртане на обособените атоми и във опцията за разкриване на такива промени. Като работно вещество устройствата SpinQ Technology употребяват диметил фосфит, който се състои от един фосфорен атом, един водороден атом, О2 и две CH3O групи.

При стайна температура диметилфосфитът е безцветна течност. Първоначално, с цел да се прояви ЯМР резултатът, няколко капки течност се слагат в мощно магнитно поле, основано от свръхпроводящи магнити. Китайските инженери са решили казуса просто – те употребяват мощни непрекъснати магнити, които генерират магнитно поле със мощ от 1 тесла. Това прави допустимо основаването на ЯМР изчислителна машина с компактни размери и в действителност портативна.

Фосфорният атом и водородният атом в системата служат като обособени кубити, защото завъртанията на всеки от тях могат да бъдат повлияни без значение и тяхното близко разположение в молекулата разрешава да се смятат за свързани и проявяващи квантови свойства. Въпреки привидната елементарност на устройството, това е отличен учебен инструмент и ще заеме своята ниша.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР