Пренебрегване на мерките за безопасност са довели до тежкия инцидент

...
Пренебрегване на мерките за безопасност са довели до тежкия инцидент
Коментари Харесай

Пренебрегнати мерки за безопасен труд вероятно са довели до смъртта на двама работници

Пренебрегване на ограниченията за сигурност са довели до тежкия случай при строителството на националното вместилище за радиоактивни боклуци на площадката " Радиана " сред Козлодуй и с. Хърлец, при който в понеделник сутринта починаха на място двама служащи, а други двама бяха ранени. Това са първичните изводи както на специалистите от врачанската трудова ревизия, по този начин и на експертите от Директива за птиците " Радиоактивни боклуци ", които са възложител на строителството на хранилището близо до АЕЦ " Козлодуй ".

Изпълнителният шеф на държавното дружество инж. Дилян Петров сподели, че е почнала инспекция, която би трябвало да откри всички събитията, провокирали тежката трудова акцидент. И от неговите думи стана ясно, че при строителството на хранилището не са били спазвани ограниченията за сигурност на обекта.Шефът на Директива за птиците РАО Дилян Петров.

" През последния месец и половина бяха осъществени две инспекции на строителната площадка след сигнали, че не се съблюдават някои ограниченията по сигурност на труда, сподели Петров. - Предприехме ограничения да не нарушават строгите правила освен това характерно строителство, което изисква доста внимание от страна на защитата на труда и на самите служащи от компанията реализатор на обекта. "

Както научихме, сигналите са били най-вече за това, че служащите на обекта не носят защитните си каски, защитното облекло. При характерни действия пък не са били употребявани предписаните стоманени въжета и други наложителни съоръжения за безвредна работа.

Мерките за сигурност обаче очевидно още веднъж не са били спазени и това е довело до трудовата акцидент. Според първичните данни кран е спускал снопове от арматурно желязо, а починалите на място служащи са стояли тъкмо под стрелата, до момента в който ранените им сътрудници са били настрана. Още не е ясно дали служащите са носели наложителните защитни каски.

Тежките стоманени снопове по някаква причина падат от крана изведнъж и под тях умират 63-годишен мъж от Мизия и 41-годишен служащ от монтанското с. Горни Цибър. По-тежко е ранен различен 41-годишен служащ, който незабавно е бил откаран с кола за спешна помощ в университетската болница в Плевен.Пренебрегнати ограничения за безвреден труд евентуално са довели до гибелта на двама служащи

Приетият потърпевш служащ има строшаване на двете бедра, има няколко фрактури на ребрата, само че положението му към този момент е устойчиво и животът му е вън от заплаха, сподели в понеделник вечерта лекуващия плевенски доктор доктор Ивайло Пълев. - Утре (днес - б.а.) планираме да бъде опериран, в случай че всичко е наред след консултациите и проучванията, които са му направени. "

Според зам.-директора на Директива за птиците РАО Георги Разложки вторият служащ е потърпевш по-леко и откакто му била оказана здравна помощ, бил освободен за домашно лекуване.

" Основната грижа на за безвредната работа на обекта е на надзора, сподели още инж. Разложки. - Има и съветник по сигурност. За да се позволи строителство на обекта, се изготвя проект за сигурност. Нашият личен състав главно има грижата да управлява какви материали се влагат и по какъв начин се извършва плана, с цел да може в бъдеще хранилището да извършва функционалностите си на защитна преграда. "

Според специалистите казусът на площадката " Радиана " е извънредно комплициран и ще бъде стихотворец от Националната следствена работа. Разследването пък ще се следи от Окръжната прокуратура във Враца.

След случая всички строителни работи бяха спрени до момента в който не завърши следствието по случая и почналата инспекция на трудовата ревизия. Вчера към момента не бе позволен достъпът до площадката " Радиана " за публицисти и вътре се допускаха единствено чиновници на държавното дружество или пристигналите на инспекция по случая.

На площадката на бъдещото нуклеарно вместилище дойдоха незабавно и група от управлението на бургаската компания " Евробилд ", която е един от изпълнителите на обекта и е наела починалите и потърпевши служащи.

В немско-българския консорциум, който строи националното вместилище за радиоактивни боклуци влизат както бургаското сдружение, по този начин и немското " Нукем ". В консорциема влизат и българските компании " Юнг план ", " Корект " и " Булинвест ".

Консорциумът носи отговорност за построяването на многобариерното оборудване на площадката " Радиана ", чиито първи стадий е стойност за близо 72 млн. евро и се финансира от интернационалния фонд " Козлодуй ". Хранилището е планувано за нискоактивни боклуци, които ще се погребват в траншеи, откакто преди този момент бъдат здапечатани в стоманобетонни структури. На площадката няма да се съхранява отработено нуклеарно гориво, а ниско и средноактивни боклуци, генерирани от бита, медицината, както и боклуци, получени при извеждането на спрените първи четири блока на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР