Премията за паралимпийско злато се увеличава от 20 на 64%,

...
Премията за паралимпийско злато се увеличава от 20 на 64%,
Коментари Харесай

Министър Кузманов изпълни обещанието си към паралимпийските спортисти

Премията за паралимпийско злато се усилва от 20 на 64%, каквато е за призьорите на международни и европейски шампионати.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов извърши поетия ангажимент към българските паралимпийци за увеличение на финансовите награди за оценки от Паралимпийски игри. Поправката в Наредба № 5 от 29.10.2019 година за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица е реалност и от през днешния ден на уеб страницата на ММС и на Портала за публични съвещания е оповестен планът за публично разискване, чийто период е едномесечен.

Спортният министър Андрей Кузманов се ангажира с смяна на Наредбата незабавно след края на Паралимпийските игри в Токио. Той организира срещи с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов, както и с представители на Българската паралимпийска федерация. Кузманов бързо предприе нужните дейности, с цел да бъдат задоволени желанията на родните параатлети за по-достойно премиране на триумфите им, които издигат престижа на българския спорт.

„ Олимпийските игри са най-висшият състезателен конгрес и триумфите, реализирани на Игрите, са върхът в кариерата на всеки състезател. Именно по тази причина с екипа ми направихме тази смяна ", съобщи министър Андрей Кузманов.

Според смяната размерът на премиите, които се отпускат от ММС за призови класирания на Паралимпийски игри, е повишен от 20% на 64% от премиите за призови класирания на Летни и Зимни олимпийски игри. Наредбата влиза в действие от 1 януари 2022 година Повишеният размер на премиите на състезателите ще докара и до нарастване на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на спортистите.

По в този момент настоящата Наредба № 5 от 29.10.2019 година за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица наградата за паралимпийците е 20%, а за международни и европейски шампионати - 64%.

" Постъпилите оферти са рационални и нужни с оглед реализиране на оптимална правдивост при установяване на премирането на спортистите, постигнали призови класирания на Паралимпийски игри, съотносима с техните достижения. Обоснована е нужда, размерите на еднократните парични награди на спортисти - медалисти и призьори от Паралимпийски игри, да бъдат открити при съблюдаване на избрана пропорция и съотносимост с еднократните парични награди на спортисти - медалисти и призьори от Олимпийски игри. Очакваният резултат от приемането на наредбата е премиране с парични награди на най-значимите достижения в най-престижния интернационален конгрес за спортисти с увреждания, като по този метод се подтикват спортистите, издигащи престижа на българския спорт ", са претекстовете за смяната в Наредба №5.

Проектът не планува разходването на спомагателни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средствата, нужни за погашение на премиите, като функционалност на провежданите надпревари от интернационалния състезателен календар, ще бъдат предвиждани в бюджета на ММС.

Това е първата корекция в Наредба № 5 от 29.10.2019 година за критериите, изискванията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. В същия размер се резервират паричните награди на параатлетите за международни и европейски шампионати. В едномесечния период за публично разискване всички федерации, клубове и заинтригувани лица могат да създадат оферти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР