Премиерите на България и Гърция ще участват в петък на

...
Премиерите на България и Гърция ще участват в петък на
Коментари Харесай

Премиерите на България и Гърция официално откриват газовата връзка с Гърция

Премиерите на България и Гърция ще вземат участие в петък на гала за публично разкриване на газовия интерконектор Гърция-България. Церемонията в наличието на Кирил Петков и Кирякос Мицотакис ще бъде в Комотини, заяви " Катимерини ", базирайки се на гръцкия министър на околната среда и енергетиката.

Костас Скрекас е споделил на конференция на сп. " Икономист ", че цялото оборудване ще стартира употреба до края на месеца.

На същия конгрес той отбелязал, че с помощта на терминала за разтоварване на полутечен газ на остров Ревитуса към този момент се покриват до 80% от дневните потребности на България от природен газ.

Скрекас показал още, че измежду плануваните планове, засилващи ролята на Гърция като енергиен разпределителен център за просторен регион, достигащ до Италия, е и повишение потенциала на електропреносната връзка с България.

Другите сходни нови обекти са газопровод East Med за газови полета от Източното Средиземноморие и електропреносна връзка с Египет.

Газовият интерконектор с България е един от най-бавените - с повече от десетилетие - планове по времето на държавните управления на Бойко Борисов. С потенциал 3 милиарда куб. м годишно (приблизително колкото е потреблението в България) той е считан за главно трасе за импорт на азербайджански газ, само че също по този начин и на доставки с кораби на полутечен газ от Съединени американски щати или от страните от Персийския залив. Капацитетът му може да се усили до 5 млрд. куб. м, т.е. оборудването да има районно значение с директни доставки главно до Румъния, само че и за Северна Македония.

На 23 юни от плановата компания ICGB оповестиха, че от административна позиция има задължения за осъществяване преди старта на комерсиалната употреба, някои от които могат да бъдат изпълнявани редом с довършването на строителните и тестовите действия.Самата ICGB би трябвало да бъде сертифицирана като самостоятелен метафоричен оператор, с цел да има правото да експлоатира търговски интерконектора. За тази цел се чака мнение на Европейската комисия, което ще разреши на националните енергийни регулатори на България и Гърция - КЕВР и РАЕ, да издадат дефинитивно взаимно решение за сертификация. Това от своя страна ще наложи въвеждането на нова управническа конструкция на ICGB - в това число приемането на нов правилник и избор на членове на директорски и контролен съвет.

Административни задължения преди въвеждане в употреба имат и други институции от българска страна: Дирекцията за народен строителен надзор, Министерство на вътрешните работи Групово дело ПБЗН - Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) - Групово дело ИДТН Главна дирекция " Инспекция за държавен механически контрол ", Министерство на околната среда и водите - Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, пътни ръководства и РЗИ.

Допълнително би трябвало да бъде издадено и Разрешение за започване на лицензионна активност, за което належащо изискване е подписването на акт 15 за обекта. Разрешението за започване на лицензионна активност се издава от КЕВР и съставлява изискване за осъществяване на активността по транспорт на природен газ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР