Премиерът Зоран Заев е оптимист по отношение на решаването на

...
Премиерът Зоран Заев е оптимист по отношение на решаването на
Коментари Харесай

Заев е оптимист за отворените въпроси с България

Премиерът Зоран Заев е оптимист във връзка с решаването на отворените въпроси, които сложи България и които заплашват с обсада началото на дълго чаканите договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз до края на годината, написа македонският " Независен весник ".

Заев разгласи, че през днешния ден ще беседва по телефона с немския канцлер Ангела Меркел, отбелязва изданието.

Има оптимизъм, видях оптимизъм и в изказванията на /външния министър Екатерина/ Захариева и в посланието в Туитър на Бойко Борисов, съобщи Заев в изявление за Сител и акцентира, че помощта от Германия е добре пристигнала, както и че зачестилите срещи на взаимната комисия и диалозите на функционерите сред двете страни дават резултати, предава Българска телеграфна агенция.

В очакване на основните дати за взимане на решение ще има ли българско несъгласие за начало на договарянията, канцлерът Меркел беседва с българския министър председател Борисов, а немският президент Франк-Валтер Щайнмайер беседва с президента Стево Пендаровски, отбелязва скопският вестник.

Попитан ще отиде ли в България да се срещне с Борисов, Заев сподели, че това зависи на първо място от здравословното положение на премиера Борисов, който е положителен на ковид и от неговото персонално здраве предвид на пандемията. Пожелавам му положително здраве и бързо подсилване, съобщи Заев, добавяйки, че неговото предпочитание е физически да участва на взаимното председателстване на Берлинския развой в София.

Парламентът на Северна Македония одобри през вчерашния ден актуализация на бюджета, ориентирана към поддръжка на жителите и стопанската система от последствията на Ковид рецесията. За актуализацията гласоподаваха 55 депутати, срещу нямаше, въздържаха се 26 депутати. С приемането на актуализацията на бюджета става допустима реализацията на четвъртия пакет ограничения от 470 милиона евро, ориентирани към жителите и стопанската система.

За исторически максимален държавен дълг от 60,7 % от Брутният вътрешен продукт, написа вестник " Вечер ". Предвижданията на министъра на финансите Фатмир Бесими, че ще приключим годината с държавен дълг, не по-голям от 60,5 % от Брутният вътрешен продукт, се провалиха. До септември държавният дълг се изкачи на исторически 60,7 % от Брутният вътрешен продукт или страната дължи шест милиарда и 571 милиона евро. Само за шест месеца от пандемията, или от март до септември държавният дълг на страната е повишен с над милиард евро или с 9,3 %, написа скопският вестник.

Министерството на здравеопазването на Северна Македония осведоми, че през последните 24 часа са направени 2731 теста и са регистрирани 913 нови случаи на Ковид-19, оповестява вестник " Нова Македония ". Починали са 24 души. Изданието написа, че държавното управление е приело на съвещанието си в понеделник предлагането на министерството на опазването на здравето за спомагателна помощ от армията за защитата на лечебните заведения. От държавната пресслужба разясниха, че това ще бъде спомагателна помощ за представителите на Министерство на вътрешните работи. Решено бе да се изиска единодушието на президента на страната за това, се споделя в държавно известие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР