Премиерът Тереза Мей има 48 „луди“ часа за да спаси

...
Премиерът Тереза Мей има 48 „луди“ часа за да спаси
Коментари Харесай

Тереза Мей има 48 часа да спаси споразумението за Brexit

Премиерът Тереза Мей има 48 „ луди “ часа с цел да избави съглашението за Brexit , написа английският вестник The Guardian, представен от " Фокус ".

Мей би трябвало да се опита да избави тактиката си за договаряния по Brexit, откакто призна, че договарянията са спрели поради настояването на Европейски Съюз за защитен механизъм, който отделя на процедура Северна Ирландия от останалата част на Англия и би сложил граница в Ирландско море.

Очаква се министър-председателят да моли пред водачите на Европейски Съюз да отхвърлят предлагането за ирландски защитен механизъм на вечерята преди срещата на върха в сряда, откакто потърси поддръжката на членовете на кабинета си във вторник сутринта.

Тереза Мей се обърна към Народното събрание, с цел да предизвести, че проектът на Европейски Съюз " заплашва целостта на нашето Обединено кралство ", защото може да докара до основаването на митническа граница в Ирландско море.

Тя описа на публика от много скептични депутати, че Европейски Съюз упорства за предлагането си за защитен механизъм, тъй като договарящият екип на Мишел Барние ѝ е споделил, че няма време за оценка на английско обстойно предложение " в идващите няколко седмици ".

Премиерът се очакваше да беседва с френския президент Еманюел Макрон в понеделник вечер, като се пробва да лобира водачите на Европейски Съюз да трансформират мнението си. Мей към този момент е говорила с немския канцлер Ангела Меркел и с холандския министър председател Марк Рюте в последните дни съгласно държавната пресслужба.

Група от осем министри, последователи на “твърд “ Brexit, се срещна в понеделник на среща проведена от водача на Народното събрание Андреа Лийдсъм, с цел да обсъдят тактиката на Мей преди съвещанието на кабинета на вторник, наред с обособени терзания, че проектът на Тереза Мей за включването на цялото Обединено кралство в митническия съюз на Европейски Съюз като решение на казуса с ирландската граница би трябвало бъде стеснен във времето.

Предпазният механизъм е необходим, с цел да се подсигурява, че в Ирландия няма да има „ твърда “ граница, в случай че не може да бъде подписана всеобхватна договорка за свободна търговия преди края на 2020 година Планът на Европейски Съюз би означавал, че Северна Ирландия ще остане на единния пазар и митническия съюз, нещо което хардлайнерите евроскептици и съдружният сътрудник на Тереза Мей – северноирландската Демократична юнионистка партия не поддържат.

Това накара Мей да предложи опция, в която цялото Обединено кралство ще остане в частите на митническия съюз след Brexit, само че призна в Народното събрание, че макар траялите един месец диалози, нейното предложение не е признато от Брюксел.

" Европейски Съюз към момента се нуждае от " защитен механизъм на защитния механизъм. Те желаят това да бъде решение единствено за Северна Ирландия, което преди този момент са предложили ", сподели Мей пред депутатите.

Премиерът съобщи, че настояването на Европейски Съюз е опасност за конституцията на Обединеното кралство: " Очевидно е, че не можем да се съгласим с нещо, което заплашва целостта на нашето Обединено кралство ", добави тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР