Президентът на Чехия Петър Павел отбеляза днес края на Втората

...
Президентът на Чехия Петър Павел отбеляза днес края на Втората
Коментари Харесай

Чешкият президент съзря „исторически парадокс“ в руската инвазия в Украйна

Президентът на Чехия Петър Павел означи през днешния ден края на Втората международна война в Европа и освобождението от нацистката окупация преди 79 години с обичайното си възпоменание, съобщи ДПА.

Държавният глава уточни в речта си, че след „ бездънен размисъл “ победената нацистка Германия се е трансформирала в демократична страна, ангажирана с поддържането на мира и стабилността в Европа. В същото време той разказа като „ исторически абсурд “ обстоятелството, че през днешния ден самата Русия е станала агресор с войната си против Украйна. Павел добави, че не би трябвало да има оттегляне в интернационалната поддръжка за Киев.

Чехия поде самодейност за снабдяването на украинската войска с 800 000 артилерийски снаряда, които да бъдат закупени от страни-производители отвън Европейски Съюз. Очаква се първата доставка би трябвало да бъде идния месец.

Днешният Европейски ден на успеха - на 8 май, когато през 1945 година Германия афишира капитулацията си - е формален празник в Чехия.

Освен президента Павел на церемонията по полагане на венци на Гроба на незнайния боец на Витковия рид в чешката столица Прага участваха министър-председателят Петър Фиала и ръководителите на двете камари на чешкия парламент Милош Вистърчил - на Сената, и Маркета Пекарова Адамова - на Камарата на депутатите, осведоми Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР