Премиерът Николай Денков ще заведе дело срещу хората, които говорят

...
Премиерът Николай Денков ще заведе дело срещу хората, които говорят
Коментари Харесай

Денков: Завеждам дело срещу хората, които говорят за „хранилката „Лукойл”

Премиерът Николай Денков ще заведе дело против хората, които приказват за „ хранилката „ Лукойл ”. Това разгласи пред публицисти министър-председателят. 

„ По отношение на приказките за „ хранилки ” и други много по-конкретни обвинявания, отговорът е явен – завеждам дело против хората, които настояват такива неща. Това към този момент съм го решил ”, безапелационен бе Денков.

 
Припомняме, че във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев насочи рецензия към държавното управление, напомня " Нова ". „ Хранилката на „ Лукойл ” се оказва доста огромна, в нея има членове на кабинета, министри ", съобщи той.

Премиерът разгласи оше, че България е класирана преди всичко по прогрес, обвързван с върховенството на закона.

„ Разбира се, това не е изненада за хората, които през последните месеци се занимавахме с плановете и обсъждахме с парламентарните групи промени в законите, свързани с развиването на правосъдната система ", разясни той.

По думите му усилието, положено през последните месеци, е почнало да дава резултати. „ Първият резултат беше премахването на Механизма за наблюдаване на България. Това е вторият, който получава такава интернационална оценка ", добави Денков. По думите му тези промени се виждат и от Европейската комисия.

Премиерът обаче счита, че това не трябва да ни успокоява. „ Все още България е на 59-о място от 142 страни, предпоследна в Европейски Съюз. Ние ще работим по този начин, както сме заложили в нашата управническа стратегия " безапелационен бе министър-председателят.

Относно влизането ни в Шенген, Денков съобщи, че не може да се чака за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия, само че би трябвало да се работи настойчиво и редовно, с цел да може всички да бъдат уверени, че вярното решение е България и Румъния да се причислят към Шенгенското пространство.

„ Това, което каза  канцлерът Карл Нехамер. пред медиите бе, че той няма никакви искания във връзка с Румъния и България. Той има проблем със затворените граници, на които има инспекции сред Австрия и прилежащите страни. Разговорът продължава ”, разясни Денков. 

И още веднъж напомни, че с решение на Министерски съвет ще започва реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. „ Индикативният период е до 2033 година, само че това са много съществени старания, вложения и средства. По отношение на 8 блок е належащо да се направи оценка на въздействието на околната среда ”, разясни Денков.

Министър-председателят разяснява и думите Румен Радев, който съобщи, че очевидно АЕЦ-ът ще се построява като автомагистралите – на мрачно.

„ Какво на мрачно има в решение на Народно събрание, взето през януари 2023 година? Какво на мрачно има по отношението на решението на Министерски съвет от през днешния ден. Няма нищо прикрито във връзка с договорите. Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината ", безапелационен е Николай Денков. 

„ В последните дни слушам приписани думи, които не съм казвал. Ясно обясних, че „ Лукойл ” се поели ангажимент до края на годината да платят всички налози, които  се поставят според нашето законодателство. Никога не съм казвал суми от вида, които бяха стартирани от други участници в тази среща. Голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, е по-скоро дезинформация. Това, че някой е направил калпави закони, не значи, че би трябвало да нарушим закона, с цел да осъществим нечии стремежи. ”, сподели още министър председателят.

На въпрос пред кого „ Лукойл ” всъщност са заявили, че ще си платят налозите, Денков отговори следното: „ След предходните полемики, с които беше взето решение за редуциране периода на дерогацията до октомври 2024 година, „ Лукойл " изпратиха едно известие, че биха могли да употребяват една възможност за признание на разноски при модернизиране на рафинерията. Това е повода аз да помоля моя шеф на кабинета да се обади в „ Лукойл ” да ги попита те фактически ли считат да работят по този метод ".
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР