Премиерът Николай Денков отрече да има напрежение в управляващата коалиция,

...
Премиерът Николай Денков отрече да има напрежение в управляващата коалиция,
Коментари Харесай

По-скоро мобилизация, а не напрежение в коалицията. Денков каза, че няма регулярен диалог с ГЕРБ

Премиерът Николай Денков отхвърли да има напрежение в ръководещата коалиция, само че не скри, че се е изгубил регулярният разговор сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ . Той сподели още, че в Министерство на вътрешните работи има двувластие и на мястото на основния секретар незабавно би подал оставка.

Денков приказва пред публицисти в Плиска във вторник, на фона на разменените в последните дни реплики сред водача на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, както и на отхвърли на президента да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи от поста.

Преди няколко дни сътрудниците си в държавното управление, че " поголовно сменят фрагменти " и добави: “Ще забележим по какъв начин ще продължим да участваме в тази „ сглобка “.

В отговор, че " ГЕРБ би трябвало ясно да се дефинират дали са с президента Румен Радев или са за промени в службите ". Той се обърна към Борисов с думите, че " в случай че желае да си приказваме, може постоянно да се обади ", а не това да става през медиите.

Двете партии се при започване на юни, като първи поста пое Денков, който е от Политическа партия, а след приключване на 6 месеца би трябвало да го поема Мария Габриел от ГЕРБ.

На въпрос дали има напрежение в обединението, Денков разяснява: " По-скоро бих споделил, че има готовност на другите участници, както за идните локални избори, по този начин и за работата, която има да се свърши в Народно събрание ".

По думите му има доста закони, които би трябвало да бъдат признати през идващите месец-месец и половина и " всяка партия би трябвало да си даде сметка, че като се изключи че се конкурира с другите в ръководството, би трябвало да пази и общите цели ".

Той означи, че държавното управление е формирано, с цел да бъдат реализирани съществени цели: " Това е най-важно и се надявам да не бъде пожертвано поради тяснопартийни ползи ".

Денков добави, че чака през идващите дни да бъде направена лидерска среща, само че за такава към момента няма планувана дата. Попитан за разговора сред Борисов и Петков, той сподели, че през " последния интервал е имало позвънявания, разисквания по телефона, това, което се загуби, е тази регулярност на срещите ". Премиерът изрази вяра в най-скоро да бъде възобновен регулярният разговор.

По думите му сигурно има потребност да се разиска по какъв начин да се преструктурират службите, тъй че " да няма бели петна в тяхната работа, каквито сега има ", само че означи, че това е активност извънредно в пълномощията на Народно събрание.

Денков посочи, че в случай че президентът Румен Радев не подпише декрет за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров , единствената друга опция е да се промени законът, за което е нужно решение на Народното събрание.

Правителството, само че Радев, защото съгласно него претекстовете са " напълно политически ". Това се трансформира в следващата сред ръководещите и президента.

Според вътрешния министър Калин Стоянов Тодоров е виновен за неналичието на организация и надзор, което има директна връзка със, както и със " доста нарастване на осъществените закононарушения срещу личността ".

Във вторник Денков също разяснява тематиката.

" Видяхте с образеца на основния секретар, че този вид двувластие, което се получава в Министерство на вътрешните работи, може доста съществено да пречи на работата ", сподели той и добави, че " фактически се учудва ".

" Ако аз съм на мястото на основния секретар, незабавно ще си подам оставката, тъй като това значи, че сега в това министерство има двувластие, от което могат да страдат хората и могат да се възползват нарушителите ", сподели още министър-председателят, като дефинира това като " нещо, което не е задоволително ".

Той сподели още, че е незабавно и приемането на закон, обвързван с активността на Антикорупционната комисия - КПКОНПИ . По думите му това има отношение както към приемането на България в Шенген , по този начин и с битката с корупцията.

Според него " впечатляващо, в неприятния смисъл на думата е, че в страната има доста малко каузи от подобен темперамент и единични случаи на наказани за корупция ".

Николай Денков означи,, че това не се дължи на неналичието на такива практики, а тъй като правосъдната система, а и службите, не работят задоволително добре по тази тематика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР