Премиерът Николай Денков отправи критики към Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
Премиерът Николай Денков отправи критики към Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

Денков критикува ЦИК за проблемите с машините и поиска връщане на доверието към изборния процес

Премиерът Николай Денков насочи рецензии към Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на проблемите с машините по време на гласуването на втори тур на локалните избори. Той прикани жителите да излязат и да дадат своя избор, с цел да могат да изберат този кмет, който считат за най-хубава алтернатива за града си.

Премиерът на няколко пъти подлага на критика ЦИК за за първия тур на локалните избори. В петък той сподели, че е изпратил предложение до президента Рпредседателя на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев .

Като причина той посочи това, че службата е дала " началото на саботажа против машинното гласоподаване ", което беше анулирано от ЦИК след гледище на всички партии, с изключение на Политическа партия и Демократична България, поради справката на ДАНС. В нея се твърди, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е направил на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа, че това обвиняване е непропорционално на решението да се анулира машинният избор. В понеделник решението на комисията да не се употребяват машини и в петък за втория тур в неделя.

Критиките на Денков от неделя бяха свързани с позицията на компанията, която доставя и ръководи машините за гласоподаване, „ Сиела Норма “. В събота от компанията, свързани с машинния избор. От „ Сиела Норма “ споделиха още, че комисията е поръчала хартия за машините, която е несъвместима с устройствата за гласоподаване макар предизвестията и рекомендациите за това.

„ Тези проблеми, които виждаме, са резултат от недобрата съгласуваност сред институциите и изключително тук отговорността е на ЦИК “, сподели в неделя Денков. На въпрос дали са нужни нови промени в Изборния кодекс той сподели, че сигурно институциите би трябвало да работят за възобновяване на доверието в изборния развой.

Премиерът отхвърли да отговори дали е получил отговор от Румен Радев по настояването за освобождение на шефа на ДАНС, както и дали е изискал оставката на зам.-министъра на електронното ръководство Стойнов.

На първия тур на локалните избори, на който се гласуваше единствено с хартия, стотици хиляди бюлетини бяха избрани за невалидни, а на това се оказаха 15% от всички подадени бюлетини.

От всеобщото въвеждане на машинния избор през 2021 година до момента част от политическите сили водят непрестанна акция против устройствата. Представители на няколко партии неведнъж твърдяха, че вотът е бил опорочаван, поради „ хакване “ на машините от представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

В края на 2022 година с гласовете на с хартия и на машина, а протоколите от машинното гласоподаване бяха отстранени, с което на процедура устройствата бяха превърнати в принтери.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР