Премиерът Николай Денков направи първа копка на магистралата, която трябва

...
Премиерът Николай Денков направи първа копка на магистралата, която трябва
Коментари Харесай

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Премиерът Николай Денков направи първа копка на автомагистралата, която би трябвало да свърже Русе и Велико Търново.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 133 км. и е разграничено на три лота: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново.

Строителството стартира от средата на трасето, в региона на град Бяла, където постоянно стават тежки произшествия по настоящето трасе.

Вторият лот ще бъде от Русе до обхода на гр. Бяла. Регионалният министър Андрей Цеков, представен от Nova, съобщи, че се чака от април 2024 година да бъде оповестена и поръчката за последния трети лот от Бяла до Велико Търново.

Срокът за довеждане докрай на автомагистралата е 5 години, обезпечено е държавно финансиране за част от плана, останалите ще се търсят по програмата за транспортна съгласуваност.

„ Преди месец и половина направихме среща с министър председателите на Гърция и Румъния в Евксиноград, с цел да обсъждаме по какъв начин да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центъра на автомагистралите, които желаеме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна “, изясни министър-председателят Николай Денков.

Автомагистралата " Русе - Велико Търново " ще стартира от Русе и ще доближава до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода " Шипка " и Прохода на Републиката.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР