Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще посети днес Москва за

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще посети днес Москва за
Коментари Харесай

Унгарският приятел на Путин - на посещение в Москва

Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще посети през днешния ден Москва за диалози с съветския президент Владимир Путин. Визитата е подложена на критика от унгарската съпротива поради напрежението към Украйна.

Дошъл на власт през 2010 година, Орбан построи другарски връзки с Кремъл. Това се случи макар многочислените рецесии както сред Москва и Европейски Съюз, по този начин и сред Москва и НАТО - две организации, в които Унгария членува.

Посещението идва в разгара на битката сред Русия и Запада поради Украйна. Съединени американски щати упрекват Кремъл, че възнамерява нахлуване против съседката на Унгария.

Виктор Орбан има свои лични различия с Киев по въпроса с унгарското малцинство в Украйна; без да се впуска в разсъждения на геополитически тематики, той твърди, че отпътува за Русия, " с цел да усили вноса на газ " в миг, когато Европа обмисля да понижи зависимостта си от съветските горива.

Премиерът реакционер по принцип показва огромна непосредственост с Москва по редица въпроси и с течение на годините се трансформира в европейският водач, чиито настройки са най-близки до тези на Владимир Путин.

Будапеща да вземем за пример първа в Европа употребява съветската ваксина против COVID-19 " Спутник ", при все това препаратът не е приет от Европейската организация по медикаментите.

Кремъл дефинира визитата на Орбан като " доста значима ", акцентирайки като тематики на срещата комерсиалното и енергийното съдействие, също и " замяна на отзиви по настоящи проблеми за да се подсигурява европейската сигурност ".

Колкото до Украйна, Будапеща наподобява има запаси към възможното изпращане на войски на НАТО в тази страна като реакция против актуалното напрежение.

Във връзка с полемиките по настояването на Съединени американски щати алиансът да разположи войски в Унгария, нейният външен министър Петер Сиярто сподели, че не желае " нова Студена война ".

" Унгария е правилен член на НАТО, само че ползите на страната ни изискват по-скоро спокойно, преговорно споразумяване на украинско-руския спор ", уточни Будапеща.
" Насърчаване " на Путин
И в Унгария, и в Европа обаче позицията на кабинета Орбан надалеч не се приема еднопосочно.

Миналата седмица опозицията прикани премиера да анулира визитата си, като назова " неуместни " " предложенията на съветските управляващи (за Украйна, бел. АФП), които заплашват радикално нашата сигурност и суверенитет ".

" Подобна другарска среща е очебийно нездравословна и противна на националните ни ползи ", защото внушава, че " страните членки на НАТО и Европейски Съюз не са единни, отхвърляйки предложенията на Путин ", посочи опозицията в официално съобщение.

Унгарският министър председател " индиректно предизвиква съветския президент да изостри обстановката още повече ", разкритикува го още тя.

Пред конгрес на европейски консерватори в Мадрид през уикенда Орбан съобщи, че Украйна " е доста значима тематика за нас, източноевропейците ". Той насочи пожелания за " мир и деескалация " на украинска земя.

През април Виктор Орбан ще се изправи на парламентарните избори против претендент на обединената съпротива. Тези избори са най-рисковите за него, откогато е на власт.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР