Премиерът на Унгария и Виктор Орбан заплашва да провали декемврийската

...
Премиерът на Унгария и Виктор Орбан заплашва да провали декемврийската
Коментари Харесай

Мръсната игра на Виктор Орбан в ЕС

Премиерът на Унгария и Виктор Орбан заплашва да провали декемврийската среща на върха на водачите на Европейския съюз, на която ще се разискват помощта за Киев и въпросът за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, написа Bloomberg.

Както напомня изданието, на среща на дипломати предходната седмица Унгария съобщи, че желае да организира " стратегическа полемика “ по отношение на финансовата поддръжка на блока за Украйна и по какъв начин съветските наказания засегнаха страните от Европейски Съюз, преди въобще да приказва за даване на спомагателна финансова помощ или задължения за сигурност.

Унгария също по този начин блокира договарянията за присъединение на Украйна и средносрочния обзор на бюджета на Европейски Съюз. Конфронтационният звук на Орбан допуска, че той към този момент не се тормози от заканите за прекъсване на финансирането от Брюксел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети през днешния ден Будапеща, с цел да се срещне с Орбан, само че чиновници на Европейски Съюз се готвят за най-лошото.

Припомняме, че до момента Унгария не е предоставила никаква военна помощ на Украйна от началото на съветската военна намеса през февруари 2022 година. Орбан блокира някои от глобите на Европейски Съюз против Русия. Освен това Будапеща продължава комерсиалните си връзки с Москва, а маджарски длъжностни лица посещават постоянно Русия.

Представители на Европейски Съюз споделиха предишния месец, че блокът обмисля да спре блокирането на средства за Унгария, с цел да завоюва поддръжката на Будапеща за Украйна. Съвсем неотдавна обаче източници на Bloomberg, участващи в подготовката за срещата на върха на водачите на Европейски Съюз на 14-15 декември за разискване на Украйна, показаха възходящ песимизъм, че Орбан може да бъде повлиян.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР