Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на
Коментари Харесай

Ковачевски атакува България на европейска сцена: Говорите ни, както Русия на Украйна


Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обществено атакува България на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. Той съпостави страната ни с Русия.

" Начинът на говорене, необятно употребен от България по отношение на Северна Македония, за жалост, доста прилича говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е погрешни и безпочвени обвинявания да се употребяват злонамерено за политически цели в този решителен миг за историята на Европа “, сподели Ковачевски.

 
Северна Македония е интернационално приета за сполучлив образец за функциониращо мултиетническо общество и народна власт. Всички интернационалните правозащитници в отчетите си удостоверяват този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са изцяло безпочвени и идват от страна, която демонстрира пренебрежение към решенията на Европейския съд за правата на индивида и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права.
Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония

По-рано на срещата българският вицепрезидент Илияна Йотова сложи въпроса с правата на българите в РСМ.

„ В Република Северна Македония има черни описи на българи, които не се позволяват на територията на страната. В тях без никакви мотив е и български евродепутат “, сподели Йотова.

 
Това е груба провокация към общите европейски полезности и към всичко, което построява нашата общественост – единение, взаимност, взаимно почитание. Най-опасната наклонност е необятно публикуваният език на омразата към прилежаща страна, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

Изявлението на Ковачевски пристигна като отговор на българските рецензии по отношение на ситуацията на българите в Северна Македония.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР