Премиерът на Северна Македония даде ексклузивно интервю за bTV. София

...
Премиерът на Северна Македония даде ексклузивно интервю за bTV. София
Коментари Харесай

Стъпка към добросъседство: Заев в София преди Брюксел да реши за еврочленството

Премиерът на Северна Македония даде извънредно изявление за bTV. София и Скопие сега пишат история, сподели Зоран Заев при еднодневното си посещаване у нас.

„ Приятелски сме признати и това е основата на опцията нашето другарство да пораства. Ние сме приятелски народ и можем да си оказваме помощ, можем да се грижим за ползите и двете страни, само че и на целия Балкански район “, съобщи министър председателят на Северна Македония.

По неговите думи в този момент „ пишем европейска, евроатлантическа, братска история, която сигурно ще бъде единствено за положителното на младите генерации “.

Заев даде изявлението за bTV на излизане от централата на Българска социалистическа партия, а преди този момент посети и офиса на ГЕРБ. Срещна се е и с премиера, и с президента.

Свидетели сме на крачки, които и двете страни вършат една към друга, само че смяна на позициите няма. Още през вчерашния ден държавното управление разпрати до медиите своето мнение, че няма да отстъпи от рамката за българо-македонските връзки, гласувана от Народното събрание. А Зоран Заев даде няколко изявленията в Скопие, с цел да каже, че има дребна вяра за компромис. Неясно за какво македонският министър председател не сподели обществено какъв е този компромис, а заради ограничавания брой на въпроси на конференцията подобен не можахме да му зададем.

Неофициално се приказва, че решението е препоръчано от португалска страна, която до края на юни ръководи евросъюза. А срещата в Люксембург за еврочленството на Северна Македония е на 22 юни.

Българският държавен глава даде обещание, че напълно скоро ще изпратим 50 хиляди ваксини на македонците и изрази очакване, че Скопие ще вдигне на най-високо равнище дипломатическите връзки сред двете страни.
Снимка: БГНЕС
„ Аз ви поздравявам, доста съм щастлив да сте тук и чакам, че ще изпратите македонски дипломат в София “, означи президентът Румен Радев.

Заев увери, че процедурата за дипломата е задвижена, само че изисква време, тъй като би трябвало да се съгласува и с албанските партии. Преди това македонският министър председател беше признат и от българския си сътрудник. Заев е предложил съответно решение за възстановяване на връзките сред двете страни, само че не го разгласи на конференцията.

„ Решението, което е на масата пред нас би трябвало да бъде грижа и отговорност и на двете страни “, безапелационен е министър председателят на Северна Македония.

Стефан Янев сподели, че всички оферти на македонската страна ща бъдат разисквани интензивно и професионално още през днешния ден и в околните дни.

„ Имаме времеви прозорец, с цел да решим въпросите досега. Трябва да сътвори среда на доверие сред нас “, означи служебният министър председател.
Снимка: Ладислав Цветков
Неочаквано работното посещаване на Заев стартира рано сутринта със срещи в централите на ГЕРБ и та Българска социалистическа партия.

„ Ако не намерим решение генерации, млади македонци и българи ще се ненавиждат “, съобщи по време на срещата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Ние постоянно сме ви подкрепяли за еврочленството на Северна Македония, само че езикът на омразата би трябвало да спре “, уточни пък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Снимка: БГНЕС
От „ ИТН “ и Движение за права и свободи са отклонили поканата за среща със Заев, стана ясно от думите му. А представители на Вътрешна македонска революционна организация го посрещнаха с песни и плакати с надпис „ Заев, добре пристигнал в Родината! “.

Тази вечер Зоран Заев е поканен от премиера Стефан Янев на публична вечеря, с цел да продължат диалозите си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР