Премиерът на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна

...
Премиерът на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: Борисов превърна България в еднопартийна държава без сериозна опозиция

 " Премиерът на процедура трансформира България в еднопартийна страна без сериозна политическа съпротива като опция за гласоподавателите. Медийната независимост е извънредно лимитирана, а върховенството на закона е доста проблематично. Обществото към този момент е изтощено от непрекъснатото налагане на нечии ползи... ".

Това разяснява в изявление за  " Дойче Веле " някогашният дипломат на Съединени американски щати у нас Джеймс Пардю. Пардю разгласи, че следи от близо новините за протичащото се в България, към която изпитва обвързаност и изрази убеденост, че формален Вашингтон също следи обстановката. 

" Очаквам Съединените щати да поддържат не съответен човек, а правилата на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и почтени избори и публичния избор сред конкуриращи се политически партии. Отлично беше изказването на дипломат Мустафа по отношение на значимостта на правото на мирни митинги в една народна власт. Хората имат право спокойно да изразят недоволството си от държавното управление, когато това държавно управление не дава отговор на главните стандарти на демокрацията ", разяснява Пардю във връзка изразената от дипломат Херо Мустафа позиция при започване на митингите.

На съответен въпрос може ли Борисов да разчита на поддръжка на Съединени американски щати, изключително в светлината на показаното за сполучливо посещаване през 2019 година там, Пардю акцентира, че Съединени американски щати обичайно признават конституционно определените водачи и не се обвързват с съответни лица. Според него визитата през 2019 година в действителност е триумф. 

" Аз го правя оценка значително като израз на благодарност за това, че България купи военните самолети F-16 ", акцентира Пардю.

В отговор на съответен въпрос за предадения от някогашния дипломат Джон Байърли отчет за предишното на и дали на собствен ред е разполагал с тази информация и може ли да й се варва Пардю декларира: 

" Всеки дипломат е задължен да дава пред националното си управление една реалистична оценка за водачите, държавното управление и обстановката в страната, в която съставлява Съединените щати. Уверен съм, че Вашингтон не си прави илюзии нито за премиера, нито за обстановката в България ". 

Според Пардю обстановката в страната сега не разрешава точни прогнози дали кабинетът на Борисов ще оцелее.

" Размерът, обсегът и продължителността на тези демонстрации ги вършат значим израз на съпротивата против съществуващото държавно управление. А дейностите на министър-председателя към този момент не задоволяват стачкуващите ", акцентира дипломатът. Според него ще бъде значимо да се появат и устойчиви политически партии, които да могат да оспорят еднопартийното ръководство.

" Може би тези демонстрации ще родят нови водачи и опозиционни партии. Ще забележим. Освен това настояванията към този момент са ориентирани единствено към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за промени, които ще подобрят положението на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от през вчерашния ден, те надвишават мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални промени в региона на върховенството на закона, отговорността пред гласоподавателите, равенството на опциите и медийната независимост ", акцентира още Пардю.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР