Премиерът на Полша Пан Моравецки даде интервю за миланския вестник

...
Премиерът на Полша Пан Моравецки даде интервю за миланския вестник
Коментари Харесай

Полша се готви да спаси света от Русия

Премиерът на Полша Пан Моравецки даде изявление за миланския вестник „ Кориере де ла Сера “, в което, с цел да стане по-ясно за локалните читатели, разсъждава по метода на почитания от локалните Катон Стари. Всяка тирада в Сената на Древен Рим – без значение на какъв въпрос е била отдадена – завършвала със наложителното Ceterum censeo Carthaginem delendam esse – „ Освен това, аз считам, че Картаген би трябвало да бъде опустошен “. Да, и по физиономия пан министър председателят, който на всичките си фотоси наподобява като ял нещо развалена, има рядка аналогия със статуите на Катон Стари, който евентуално също е страдал от неприятно храносмилане.

Но за разлика от Катон, закрепен върху Картаген, Моравецки счита, че Русия би трябвало да бъде унищожена. Той повтаря тази мисъл непрекъснато не на място – сходно на метода по който Зеленски приключва всичките си речи и пред всяка аудитория с молба: „ Дайте ми пари “.

Панът изяснява: " Това, което се случва в Украйна, е екзистенциална опасност както за Полша, по този начин и за цяла Европа. Да се унищожи изцяло Русия е нужна държавна потребност както за Полша, по този начин и за Европа. " И тук не става дума за никаква дипломация, тъй като „ с терористи не се договаря “. Само цялостно проваляне и следваща депутинизация, тъй че съветският империализъм да бъде погубен из корен и в никакъв случай повече да не заплашва Полша и Европа.

Тук има няколко значими точки.

Първо, екзистенциалният темперамент на борбата. Ако Русия победи, животът ще загуби смисъл. Освен това, в тълкуването на Моравецки, " ще завоюва " значи " няма да претърпи дефинитивно проваляне ". Всякакви компромисни решения също са победа за Русия. Както съгласно формулата на Хрушчов: „ Малко несъгласие по поземления въпрос – кой кого ще зарови в земята “. А в Москва могат да си напомнят не по-малко ясната формула на бореца за хуманизъм и идеята на мира Аркадий Велюров: „ Забележете, че не аз предлагах това “.

Второ, Полша приказва от името на цяла Европа, претендирайки да бъде водеща и направляваща мощ на целия Стар континент. И Моравецки приказва като човек с власт, а не като велзевул.

Тук е забавен изборът му на място за проповядване. Италия, която е много нестабилна в екзистенциалните вярвания, за разлика, да речем, от по-северните страни като Англия или Холандия. И малодушието поразява освен елементарните хора. Министрите, в това число основни министри като шефове на МО и Министерство на външните работи, също са много разтърсени във вярата. Изглежда, че урокът, даден от Мусолини през 1942 година " Не хвърляте на вятъра, не се бийте с руснаците " - към момента е годен. Във всеки случай желанието да приемете махмурлука от нечие друго угощение не е огромно.

Но страхливостта се побеждава от пламенни проповеди. Преди това единствено полонисти и (далеч не всички) историци на философията знаеха за полския месианизъм и полския визионер Анджей Товянски (1799-1879), който учи, че светът ще се възроди посредством Полша. Днес измежду шляхтата е плъзнало такова месианство, че знанието за произхода му може да е належащо на по-широк кръг хора.

Или, в случай че не знаете произхода, остава единствено да се каже: " Параноя, както се сподели. "

Но като цяло не е смешно. Месианството и параноята в днешна Варшава доближават такава степен, че става неразбираемо дали е допустимо да се излезе от това положение без огромни разтърсвания. Когато става дума единствено за Полша, човек би трябвало единствено да вдигне плещи: да знаете, такава ѝ е ориста, още повече, че надалеч не се случва за първи път.

За страдание, не е несъмнено, че единствено Речпосполита ще заплати за упоритостта, граничеща с полуда. При изключителната маловажност на сегашната ръководеща класа в Европа, пламенният полски избавител, изпълнен с религия в своето висше предопределение, има късмет да обърка нещата освен на територията на сегашните полски креси. Чърчил, който знаеше за тази специфичност на полските политици, изрази на Сталин в Ялта страха, че апетитите на полската гъска могат да го доведат до неприятно храносмилане.

На Стария континент може да не му се отрази добре това, че пан Моравецки, който е не запомнил (или в никакъв случай не е знаел) потребното предписание да не приказва от името на всички, към този момент претендира да работи като рупор на цяла Европа. Нацията-месия знае по какъв начин да направи това – геният не се пропива.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР