Премиерът на Китай Ли Цян заяви, че големите сили трябва

...
Премиерът на Китай Ли Цян заяви, че големите сили трябва
Коментари Харесай

Пекин: Големите сили да се противопоставят на нова Студена война

Премиерът на Китай Ли Цян съобщи, че огромните сили би трябвало да се опълчват на борбата и " новата Студена война ", до момента в който се срещаше с водачи на Япония, Южна Корея и Югоизточна Азия в Индонезия.

" Между страните могат да зародят различия и разногласия заради неправилни схващания, разнообразни ползи или външна интервенция ", сподели той при започване на срещата на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта, съобщи Агенция Франс Прес.

" За да се запазят разликите под надзор, това, което е от значително значение в този момент, е да се противопоставим на избирането на страна, да се противопоставим на блоковото опълчване и да се противопоставим на нова Студена война ", добави Цян.

Забележките му пристигнаха в миг, когато водачи и високопоставени чиновници, в това число вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис, се събраха, с цел да обсъдят редица въпроси, които засенчиха срещите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази седмица.

Сред тях са картата, която Пекин неотдавна разгласява, в която са предявени искания към по-голямата част от Южнокитайско море. Друга проблематична тематика е разногласието сред Китай и Япония по отношение на решението на Токио да пусне пречистените отпадъчни води от атомната електроцентрала " Фукушима " и изстрелването на балистични ракети от Северна Корея.

Премиерът на Китай ще участва на срещата на върха на 18-те страни от Източна Азия на следващия ден, 7 септември, в която ще вземат участие също Харис и съветският външен министър Сергей Лавров.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи по-рано, че Харис ще " подчертае трайния ангажимент на Съединените щати към Индо-Тихоокеанския район като цяло ", употребявайки различен термин за Азиатско-тихоокеанския район. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР