Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потърси помирение с израелските военни

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потърси помирение с израелските военни
Коментари Харесай

Нетаняху потърси помирение с протестиращите резервисти на фона на кризата около съдебната реформа

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потърси помиряване с израелските военни резервисти, които стачкуват против неговия проект за правосъдна промяна, смекчавайки по-ранното си неодобрение към тях, защото е угрижен за готовността на страната за война, съобщи Ройтерс.

Лидерите на митингите настояват, че хиляди резервисти са спрели да се явяват на работа. Сред тях са стотици водачи или навигатори от военновъздушните сили, чието неявяване от полетите за освежаване на уменията значи, че до идващия месец те към този момент няма да могат да вземат участие в бойни дейности.

Докато Израел е изправен пред евентуални спорове с Иран, Ливан и палестинците, Нетаняху яростно изригна, стана ясно от запис от министерски съвет, който изтече на 12 юли, против това, което той счита за " непокорство ", застрашаващо военните качества на страната.

Протестиращите се възмутиха от тази подготовка, като означиха, че доста от резервистите са доброволци и настояват, че тяхното отсъствие е извънредно средство за отбрана на израелската народна власт.

На консулнации на висшия команден състав по рецесията през вчерашния ден Нетаняху малко промени тона си.

" Братя по оръжие ", група протестиращи резервисти, наподобява не се трогна от жеста, като упрекна Нетаняху, че омаловажава рисковете за военната подготвеност.

Просмукването на напрежението към правосъдната промяна във въоръжените сили, които израелците дълго време възприемаха като аполитични, може да докара до невиждан конфликт сред разнообразни клонове на властта идващия месец.

На 12 септември Върховният съд ще изслуша причини против закон, ограничителен някои от пълномощията му да анулира държавни решения, който беше утвърден от Народното събрание, следен от религиозно-националистическата ръководеща коалиция на Нетаняху.

Нетаняху не е безапелационен дали ще се съобрази с решението на съда против закона. Той твърди, че съдът се намесва в неговата работа  и подсети на военните, че в изискванията на народна власт те са подчинени на определеното държавно управление.

Подобни диспути приличали на " танцуване върху палубата на Титаник ", съобщи пред армейското радио Амос Гилад, пенсиониран военачалник от израелското военно разузнаване и районен анализатор.

Досега военните са признали " лимитирано " влияние от митинга на резервистите, като показват загубата на някои инструктори ветерани инструктори от школа на военновъздушните сили.

Но също по този начин показват, че повече от половината от екипажите, които вземат участие в бомбардировки в Сирия и на други места, са от резервисти, което е сигнал, че митингът може да окаже влияние върху настоящите бойни интервенции, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР