Премиерът на Чехия Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната

...
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната
Коментари Харесай

Бабиш нарече "атака срещу Чехия" доклад на Брюксел за конфликт на интереси

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш окачестви като офанзива против страната подготвян от Европейската комисия отчет, че той е в хипотетичен спор на ползи, съобщи " Ройтерс ".

Според предварителните резултати от инспекция на комисията, изтекли предходната седмица в медиите, компанията " Агроферт ", притежавана преди от Бабиш, не би трябвало да има достъп до еврофондове за развиване, тъй като Бабиш е останал техен адресат. В отчета се загатва за опцията Чехия да връща европейско финансиране.

В тирада пред Народното събрание през вчерашния ден Бабиш съобщи, че страната няма да губи еврофондове, които са били от изгода за нейното развиване и ръководство на бюджета. " Съмнителен одит, офанзива против Чехия и ще повторя още веднъж, нищо няма да бъде връщано ".

Говорител на Еврокомисията сподели, че тя е спазила всички правила в процедурата на одита.

От края на април десетки хиляди чешки жители стачкуват против Бабиш и новия министър на правораздаването поради подозрения, че те се намесват в полицейското следствие, което предлага министър председателят милиардер да бъде изправен пред съда. Снощи броят на протестиращите бе към 100 хиляди.

Бабиш е обвинен, че преди повече от десетилетие е усвоил дотация от два милиона евро за плантация и конферентен център, като е укрил, че той е техен притежател - нещо, което министър председателят отхвърля. Чешката прокуратура още разисква дали да съобщи делото в съда.

През 2017 година Бабиш трансформира в доверителни фондове конгломерата " Агроферт ", обхващащ над 200 компании в областта на хранителната индустрия, земеделието, химическата индустрия и медиите. Критици настояват, че той продължава да управлява непряко своя бизнес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР