Премиерът на Армения Никол Пашинян смята, че разполагането на руските

...
Премиерът на Армения Никол Пашинян смята, че разполагането на руските
Коментари Харесай

Премиерът на Армения: Руските миротворци няма да останат в Нагорни Карабах само пет години

Премиерът на Армения Никол Пашинян счита, че разполагането на съветските миротворци в Нагорни Карабах няма да се ограничи до пет години поради продължителността на спора там, съобщи ТАСС.

В изявление за съветската осведомителна организация Пашинян съобщи, че пет години са нужни, с цел да се основат гаранции за сигурността и стабилността в района. Но защото карабахският спор е нескончаем, съгласно него пребиваването на съветските миротворци няма да се ограничи до петгодишен период.

Пашинян още веднъж акцентира, че разполагането в Нагорни Карабах на съветски миротворци е въпрос на политическо съглашение, реализирано и дефинирано в взаимно изказване на ръководителите на Русия, Армения и Азербайджан на 9 ноември. По думите му петгодишният период е начало на процеса и този интервал би могъл автоматизирано да се удължи.

"Мисля, че в дадения миг основният въпрос е да се обезпечи стабилността в Нагорни Карабах и в района да се подсигурява сигурността на жителите на Нагорни Карабах и мисля и се надявам, че съветските миротворци ще работят сполучливо и ще съумеят действително да осъществят тази задача ", съобщи министър председателят.

Пашинян изрази убеденост, че до края на годината множеството бежанци от Карабах ще се върнат по своите домове. Той акцентира, че сделката за деблокиране на транспортните връзки с Баку, която се съдържа в взаимното изказване от 9 ноември, ще промени цялата логичност на развиването на обстановката в района и в близко бъдеще фокусът би трябвало да падне върху реализирането на това.

"Тъй като ние приказваме за икономическа стабилизация освен в Армения, само че и в целия район, ние би трябвало да предприемем съответни стъпки ", съобщи Пашинян.

Относно митингите против него в Армения след съглашението за Нагорни Карабах, Пашинян съобщи, че апелите на арменската съпротива за промяна на властта не са получили необятна поддръжка от страната на арменското общество. Той обаче регистрира, че има вътрешнополитическо напрежение в Армения. Но добави, че промяната на образуваната от народа власт може да се реши единствено от народа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР