Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи за поне 49 убити

...
Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи за поне 49 убити
Коментари Харесай

Ереван съобщи за поне 49 убити военни при сблъсъците от последната нощ с Азербайджан

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви за най-малко 49 убити арменски бойци при конфликти през нощта с азербайджанската войска, съобщи Интерфакс. В тирада пред арменския парламент Пашинян сподели, че сраженията не престават.

Междувременно министерство на защитата в Баку съобщи, че боевете са били провокирани от огромен арменски опит за бойкот.

Азербайджанските медии оповестиха, че двете страни са договорили помирение, което да постави завършек на избухналите военни дейности за региона на Нагорни Карабах,. То влезе в действие в 9 часа сутринта локално време, само че бе нарушено минути по-късно.

Напрежението от тази нощ е следващата ескалация на продължаващата десетилетия омраза сред двете страни в Южен Кавказ за контрола над района Нагорни Карабах, който е с преобладаващо арменско население, само че юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз.

Никол Пашинян прикани международните водачи за “адекватна реакция ”. Франс прес цитира изказване на неговия кабинет, че Пашинян е провел телефонни диалози по въпроса с френския президент Еманюел Макрон, съветския президент Владимир Путин и държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Съединените щати са надълбоко обезпокоени от известията за набези по границата сред Армения и Азербайджан и приканват за неотложно преустановяване на военните дейности, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР