Премиерът Кирил Петков ще потвърди обещанието си да остави въпроса

...
Премиерът Кирил Петков ще потвърди обещанието си да остави въпроса
Коментари Харесай

Омръзна ми от страхливци. Кирил Петков няма да наруши обещанието си и да вдигне сам ветото

Премиерът Кирил Петков ще удостовери " обещанието си да остави въпроса за Република Северна Македония в ръцете на Народното събрание " и няма да промени българската позиция по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, само че чака Народното събрание бързо до утвърди така наречен френско предложение.

" Ще кажа, че съм заречен на българския народ, че това решение би трябвало да се вземе от българския парламент. Само българският парламент е институцията с най-голяма представителност. Винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи в днешния ден, кой какво ще желае от мен, ще държа тази позиция ", заяви министър председателят пред публицисти в Брюксел.

" Кажете ми различен път, когато българският министър председател, като е заречен нещо, без значение, че аз персонално одобрявам френското предложение - това, което виждам, е, че конституцията ще се промени преди да стартира преговорният процес; че дискриминирането и езикът на омразата ще бъдат (включени); от самото начало ще можем да стопираме техния развой, в случай че не се оправят. Това, че имаме двустранен протокол, който ясно ще демонстрира всичките наши позиции - това е доста положително предложение и не мисля, че друго такова може да има. И все пак, когато давам дума, че единствено българският парламент ще даде отговора на този въпрос и решението, ще си спазя думата ", разяснява Петков.

Правителството на Петков реализира невиждан пробив по време на френското ротационно председателство на Европейски Съюз и в план за преговорна рамка на Северна Македония бяха заложени и българските условия към Скопие, като по този начин Европейски Съюз става поръчител за осъществяването им. Поставен под непрекъснати офанзиви от опозицията и досегашния съдружен сътрудник " ИТН ", че готви едностранно повдигане на така наречен несъгласие, той трансферира решението в ръцете на Народното събрание, с цел да се реализира национално единодушие по тематиката.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обаче, в присъщия си жанр в последния миг разгласи, че партията му ще поддържа така наречен френско предложение, само че желае министър председателят да вкара проекторешение в Народно събрание. Депутатите на оформящото се ново болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " неодобряваха съвещанието на парламентарната външна комисия в опит да слагат министър председателят в оставка в обстановка да наруши обещанието си Народното събрание да образува българската позиция и да бъде изложен на нова серия офанзиви, че е " народен изменник ".

В опит да вземат водачеството на процеса ГЕРБ и Движение за права и свободи вкараха проекторешения в Народно събрание за одобрение на френското предложение, само че Народното събрание е блокиран поради неналичието на кворум.

В четвъртък се чака ново съвещание на парламентарната външна комисия, само че упованията са. че новото болшинство още веднъж ще го анулира.

" Надявам се, че в околните дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос ", добави той.

По думите му има историческа опция България да може да резервира всичките си ползи задълго.

" През цялото време тематиката за Република Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху общественото пространство, единствено с една цел - да разклащат държавното управление, с цел да крадат милиарди. Само че, когато казахме " Няма да ви дадем милиардите, които желаете да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации ", примерно за Българска народна банка, Република Северна Македония остана в нищото ", уточни министър председателят в оставка.

" Важно е да се каже за нашите опозиционни партии - не можеш да излизаш по малкия екран и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и следобяда да блокираш комисията (по външна политика на Народно събрание - бел. кор.). Това е безспорна политическа измама. В идващите дни може да има отворена полемика, където целият български народ да разбере, това не би трябвало да стане апропо. Или сте едни страхливци всички вие, които се пробвате да трансферирате горещия картоф, или крадци, които се пробвате да клатите държавното управление, с цел да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се приказва пред целия български народ и да се вземе вярното решение, прикани той парламентарната съпротива ", уточни Петков.

Той отговори и на президента Румен Радев, който непрестанно подлага на критика кабинета за Северна Македония:

" Не може от две седмици Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да не се привиква " и да се крие на разнообразни места ". Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби и партии, сядаме дружно, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци ", съобщи Петков.

В същото време в случай че се стигне до гласоподаване в пленарна зала, т.нар френско председателство няма да бъде подкрепено от депутатите на Българска социалистическа партия. Ако не " размислят " то може, обаче да получи поддръжка, от представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " редовно работят за нормализиране на връзките със Скопие и излаз от задънената улица, в която влезе евроинтеграцията на района, тъй че би трябвало френското председателство да мине през Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР