Премиерът Кирил Петков съобщи, че още този месец до Северна

...
Премиерът Кирил Петков съобщи, че още този месец до Северна
Коментари Харесай

Петков: КСНС показа, че всички искаме излизането от застоя с Република Северна Македония

Премиерът Кирил Петков заяви, че още този месец до Северна Македония, с цел да “покажем, че през градивен разговор и диалогични дейности можем да създадем доста повече от това, което се е случвало през последните години “.

Във видеобръщение той сподели, че се надява да бъде реализиран действителен напредък.

Петков отсрочи визитата си в Северна Македония, планувана за идната седмица, поради това, че бе карантиран.

" Искам да благодаря на президента за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) през вчерашния ден, както и на парламентарно показаните групи за тяхното присъединяване. Ние дружно се обединихме към обща цел - добросъседство. Потвърдихме съществуващата позиция на България в връзките ни със Северна Македония”, добави той.

Преди ден на съвещанието на КСНС се стигна до консенсус да продължи досегашната политика към Северна Македония и не се чуха досегашните по-умерени мнения по тематиката, които идваха от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Днес водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че президентът Румен Радев е лишил всякаква опция на Петков за маневри по македонския въпрос, като задачата на съвещанието на КСНС е била да се покаже, че " президентството е горната камара на Народното събрание “.

По думите на Петков обаче КСНС е посочил, че всички участници споделят една обща цел – излизането от застоя в връзките с Република Северна Македония и даването на ново начало в устрема към добросъседство.

След съвещанието преди ден Петков не разяснява диалозите.

“В този нов старт би трябвало да обсъдим значими за двете страни тематики за правата на българите в Северна Македония, обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция и история”, добави Петков във видеообръщението.

“Заедно можем повече “, уточни Петков.

Той добави, че се надява нашите съседи и нашата делегация да могат да реализират действителен напредък.

" Правителството ще стартира работа по осъществяването на програмата в другите области, а правата на българите в Северна Македония Македония ще са в центъра на напъните му “, добави Петков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР