Премиерът Кирил Петков настоява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

...
Премиерът Кирил Петков настоява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)
Коментари Харесай

Премиерът поиска КЗК да се намеси за скъпите горива

Премиерът Кирил Петков упорства Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши инспекция за спекулирането с цените на горивата в последните дни. Публикации в обществените медии и информация в профилираната платформа fuelo.net демонстрират, че някои дребни вериги бензиностанции са вдигнали цените на всеобщия бензин A95 и дизела над 3 лева Увеличението е внезапно за последните дни и достигнатите цени са много над междинните в страната. Вчера бензинът А95 се оферираше приблизително на 2,72 лева за литър, а елементарният дизел - на 2,77 лева На първи март междинната цена на А95 е била 2,64 за литър, т.е. за две денонощия повишаването е с 8 ст. на литър. Най-високата вчерашна цена на всеобщия бинзин в страната беше 3,19 лева за литър. Цената на елементарния дизел се е повишила за две денонощия с към 7 ст. на литър приблизително.

Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши, безапелационен бе Петков във фейсбук. По неговите думи един танкер е разтоварил нефт в сряда, а нови два се чакат за разтоварване в рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас. Коментарът на Петков пристигна след големи опашки, които се образуваха по бензиностанции в сряда вечерта, освен поради заради клюки за повишаване и дефицит, само че и тъй като в навечерието на празника и почивните дни има повече зареждащи коли. Снимки в обществените мрежи демонстрираха, че някои консуматори се презапасяват с горива, като пълнят освен резервоарите си, само че и туби, варели, дори и големи съдове. Въпреки коментара на премиера въпросните дребни бензиностанции като " Круиз ", " Топливо ", Power Oil и други са задържали цените си към 3 лева
Снимка Интернет

Снимка Интернет
За дефицит на горива и липса на проблеми в доставките отхвърлиха и от Асоциацията на дребните бензиностанции. От там са съобщили пред еconomic.bg, че доставките на горива се правят ритмично и без проблем. Общо към 80% от петролните артикули в комерсиалната мрежа се доставят от " Лукойл България ". " Потребителите не би трябвало да се презапасяват, тъй като има задоволително горива за най-малко 120 дни. Като се има поради покачването на цените на горивата на интернационалните пазари, напълно естествено е цените и в нашата страна да се покачат ", са коментирали от асоциацията. За дефицит на горива отхвърлиха и енергийният министър Александър Николов, и ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Няма проблеми с доставките на горива в България и не се чака шоково повишение на цените, увериха от организацията.

Цените над 3 лева по бензиностанциите са изключение. Причини за цени над 3 лева сега няма, само че се следи наклонност на повишаване, разяснява Терзиев пред БТВ. По неговите думи цени над 3 лева биха били пагубни за бизнеса с горива в България.

Петролът продължава да нараства

Преди ден цената на петрола прескочи 110 $ за барел. Вчера и двата водещи сорта Брент и WTI нарастнаха над 3,5% до надлежно 116,34 $ и 114,11 $ за барел. Това се случи, откакто в сряда страните от ОПЕК+ взеха решение да продължат със скромното си нарастване на добива от 400 хиляди барела дневно и през април макар повишаването на суровината на интернационалните пазари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР