Премиерът Кирил Петков е поискал информация от македонския си колега

...
Премиерът Кирил Петков е поискал информация от македонския си колега
Коментари Харесай

Петков е поискал от Ковачевски информация за два инцидента в РСМ

Премиерът Кирил Петков е изискал информация от македонския си сътрудник Димитър Ковачевски за два случая в Северна Македония, получили отзив у нас, оповестяват медии в югозападната ни съседка. 

Първият е обвързван със скъсването на лентите с българския трибагреник от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата " Св. Спас " в Скопие. Според Ковачевски по случая са подхванати дейности от министерството на вътрешните работи. 

Вторият случай е със счупено стъкло на Културния клуб " Иван Михайлов " в Битоля. Там обаче не става въпрос за политически дейности, а за персонални претекстове по роднинска линия. 

Още през вчерашния ден стана ясно, че българският министър председател е разговарял със северномакедонския си сътрудник за тези произшествия. 

„ Провокатори постоянно ще има “. С тези думи министър председателят Кирил Петков разяснява поругаването на венците, сложени от делегацията ни на гроба на Гоце Делчев във Скопие. Външното ни министерство към този момент е реагирало с нота, Петков е разговарял по тематиката с сътрудника си Димитър Ковачевски. 

" Ще сме с нулева толеранция към провокациите и имаме вяра, че това по никакъв метод няма да понижи скоростта или да спре нашите дейности. Ние имаме обща цел и това е добросъседство и положителни взаимоотношения ", съобщи Петков.

Също през вчерашния ден посолството ни в Скопие е изпратило нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, с която се показва надълбоко страдание за вандалска демонстрация след взаимното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари.

От известие на външното ни министерство излиза наяве, че след церемонията в църквата " Свети Спас " са били откъснати трикольорните ленти на венците, които делегацията ни е поднесла на гроба на революционера.

В нотата се показва, че този акт не способства за духа на добросъседство и напъните на двете страни за динамизиране на двустранния разговор.

Българската страна упорства способените органи в Република Северна Македония да разкрият и да санкционират причинителите.

Вечерта от външното министерство на югозападната ни съседка пристигна съобщение-отговор, че Скопие остро осъжда похищението по време на честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев:

„ Министерството на външните работи остро осъжда вандалския и противен случай в деня на отбелязването на 150-годишнината от рождението на най-видния ни бунтовник Гоце Делчев, осъществен от членове на групи от ентусиасти, които по некултурен метод отстраниха лентите от венците, сложени от български публични представители по време на отдаването на респект на гроба на Гоце Делчев “, се споделя в известието на външното министерство на РСМ.

„ Министерството на външните работи е уведомило публично Република България, че способените институции на Северна Македония към този момент са подхванали всички нужни стъпки, с цел да открият причинителите на случая. Чрез него се прави опит да се хвърли сянка върху отбелязването и честването на гибелта на Гоце Делчев, на неговия гроб, както и върху имиджа на нашата страна и на делегациите от България, които участваха в това тържествено честване на тази значима за всички нас огромна историческа персона “, се показва още в известието на министерството на югозападната ни съседка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР