Премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатът от

...
Премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатът от
Коментари Харесай

Премиерът, баща му и депутат от ПП се готвят да присвоят част от морето

Премиерът Кирил Петков, татко му Петко Петков и депутатът от Политическа партия Мирослава Петрова са си уредили Министерство на екологията да разгласи морето пред плаж Корал за предпазена територия, написа , базирайки се на информация от риболовен организации от района.

Всички те са членове на " Кръга Корал ", който е изискал това от Министерство на околната среда и водите. Основната активност на коралците е да обезпечи дивото и гратис къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и " цивилен деятели ". От две десетилетия тези хора са окупирали плажа покрай Лозенец, който е обществена държавна благосъстоятелност. Там са си определили лични правила и шумно се опълчват на всяка институция, която желае да вкара ред в това безчинство.

На Корал външни лица не се позволяват, единствено членове и симпатизанти на неофициалното съдружие " Да запазим Корал ", който са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт учебни заведения.

Най-активни са семейство Петкови, татко и наследник. Още до момента в който беше министър на стопанската система Кирил Петков искаше да прокара процедура, посредством която морето пред плажа Корал да бъде оповестено, от Министерство на околната среда и водите, за предпазена територия.

Съгласно Закона за предпазените територии това са земи, гори и водни площи, в които има изключително скъпи растителни и скотски типове. И които се нуждаят от запазване, тъй като са естествена полезност. След оповестяване на тази предпазена водна повърхност, там ще бъде неразрешен риболовът, прекосяването на риболовен лодки, моторни корабчета за разходки и други човешки действия.

С какво морето пред плаж Корал е по-особено от това пред Алепу, Селистар или Харманите в Созопол. И какви специфични типове ще се опазват там?

В предлагането, което от " Да запазим Корал " вършат до Министерство на екологията е разказано, че ще опазват делфини, карагьоз, есетрови и други риби. Все морски жители, които ги има от Дуранкулак до Резово, пред всеки плаж. Тоест няма никакви достоверни научни данни, че тези типове би трябвало за се опазват тъкмо в акваторията на плаж Корал.

Истината е друга

На Корал, министър председателят Кирил Петков, татко му Петко Петков и техните другари карат сърф и кайт. По тази причина не желаят някакви си риболовци и туристи да се мотаят в тяхното море. Затова министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се е разбързал и е разпоредил на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас незабавно да разгласят морето пред плажа Корал за предпазена територия.

В осъществяване на заповедта на вицепремиера по климата Сандов, директорътъъ на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас привиква на 15 юни 2022г. комисия, която да одобри предлагането за оповестяване на морската територия пред плажа Корал за предпазена.

Проблемът е, че тези дейности на министър Борислав Сандов са жестоко нарушаване на член 37 от Закон за предпазените територии, където доста ясно е оказана процедурата, по която би трябвало да стане това. Задължително е първо да се проведат обществени публични разисквания. В тях да вземат участие локалните управляващи, публични и екологични организации, регионални шефове, министерства и ведомства. Мнение би трябвало да дадат и представители на научната и академична общественост, биолози и специалисти.

Друг проблем, който се заобикаля от Министерство на екологията е, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография, плаж с наименованието Корал не съществува. Има околност " Лозенец-Кумкашла “. За да се впише Корал, би трябвало смяна, т.е. нови карти и скици.

Нищо от това не е направено. Бърза се, с цел да се извърши висшестоящо предписание, без да са спазени законовите условия.

Българско Черноморие мощно се нуждае от запазване и правила, които да го запазят за стотици години напред. Но да се приватизира част от крайбрежието посредством политически напън е недопустимо и прекомерно доста припомня на събития от близкото минало.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР