Премиерът Димитър Главчев - Даниел Митов да заеме поста външен

...
Премиерът Димитър Главчев - Даниел Митов да заеме поста външен
Коментари Харесай

Рокади в служебния кабинет: Кой е предложеният за външен министър Даниел Митов?

Премиерът Димитър Главчев - Даниел Митов да заеме поста външен министър.

Искането на служебния министър председател идва по-малко от седмица след назначението на кабинета и откакто към този момент един път беше направена ротация на поста. Часове преди клетвата на служебното държавно управление се оказа, че първи посланик на страната няма да бъде дългогодишният ни консул в Австрия Ивайло Ценов, а посланика ни в Черна гора Стефан Димитров.

Митов, който е заместник-председател на партия ГЕРБ и народен представител в 49-ото Народно заседание, и преди е оглавявал Министерство на външните работи. Ето и биографията му:

През 2002 година приключва политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 2001 – 2002 година специализира политически умения в Центъра за продължаващо образование на Нов български университет. Участва в стратегиите за продан " Маршал " на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в " Programme des personnalites d’avenir " на френското външно министерство.[1] Член на Младежкия закостенял клуб (МКК) от 2000 година

През 2002 година стартира работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на публицистичния екип на списание „ Разум “. Работи като специалист в отдел „ Публикации “ на Национален статистически институт. От 2006 година е изпълнителен шеф на фондация „ Демокрация “.

През 2010 година отпътува в задачата на Националния демократически институт (НДИ) на Съединени американски щати в Ирак, където е програмен управител на Програмата за развиване и подкрепяне на политическите партии. През 2012 година се завръща в България, само че скоро по-късно е назначен за непрекъснат представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други

През 2006 година става член на партия Демократи за мощна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за Европейски парламент през 2007 година Изборите приключват несполучливо за партията и цялото ѝ управление, отпред с водача Иван Костов, подава оставка. При избора на ново управление Даниел Митов се кандидатира и е определен за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 година е претендент за народен представител и лидер на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки изборен регион, само че не съумява да влезе в Народното събрание.

През 2012 година Даниел Митов, дружно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуща ДСБ и се причислява към партията Движение България на жителите, учредена от някогашната еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава подобен до есента на 2012 година, когато заради уговорките си към НДИ се отдръпва от политиката.

През 2021 година е определен за народен представител от ГЕРБ-СДС в XLV национално заседание. След изборите през Юли 2021 е препоръчан за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, само че откакто не получава нужната поддръжка в Народното събрание, връща проучвателния мандат на Президента. От 13.05.2021 е зам.-председател на Герб[2]

На 6 август 2014 година Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки.[3] Запазва поста и в идващото държавно управление – второто на Бойко Борисов.

Даниел Митов е народен представител в няколко следващи Народното събрание.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР