Премиерът да изясни водени ли са разговори за обратно изкупуване

...
Премиерът да изясни водени ли са разговори за обратно изкупуване
Коментари Харесай

Жельо Бойчев пита Борисов разговаряно ли е за обратно изкупуване на ЧЕЗ

Премиерът да обясни водени ли са диалози за назад изкупуване на активите на ЧЕЗ в България . За това настоя ръководителят на краткотрайната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев при представянето на резултатите от работата на Комисията досега.

" Представители на чешката страна настояват с медийни изявления, че неведнъж са предложили подобен вид назад изкупуване на активите им в българската страна. Този въпрос съм задал и на чешката страна, и на българската страна ", съобщи Бойчев.

 Държавата се отхвърля от договорката за ЧЕЗ
Държавата се отхвърля от договорката за ЧЕЗ

Не е належащо българската страна да взе участие в тази договорка, отсече Горанов

Стана ясно, че следващато съвещание на комисията ще е на 17-ти април по искане на президентите на двата синдиката - КТ " Подкрепа " и КНСБ . Те са настояли в наличието на " Инерком " и в наличието на КЕВР да се организира полемика за обществените измерения на тази договорка , техническото развиване и плануванаъа капиталова стратегия и ценовата политика.

" Очаквам да има доста въпроси за това ", разяснява Бойчев. По думите му комисията е поискала от трите специфични служби уголемение на информацията по договорката с ЧЕЗ и по линия на партньорски служби, както и включването на лицето Никола Молчан като участник в тази договорка. Бойчев уточни, че е получил информация от Главна прокуратура за инспекции и досъдебни производства за свързани сдружения с госпожа Гинка Върбакова и Славчо Върбакова. Те са общо към 25.

Жельо Бойчев упорства държавното управление да отговори водени ли са диалози с чешката страна за назад изкупуване на тези акции .

 Нинова пита кой ще заплати сметката за ЧЕЗ
Нинова пита кой ще заплати сметката за ЧЕЗ

ЧЕЗ поискали 51% нарастване на нощната цена, 5% на дневната

Той напомни, че мандатът на краткотрайната комисия включва и приватизацията на електроразпределителните сдружения , с изключение на договорката с ЧЕЗ. " Това са две съществени посоки в нашата работа - приватизацията на електроразпределителните сдружения 2004 година и последващата продажба на миноритарния пакет акции 2012 година предвид на това доколко са изпълнени задачите, които Народното събрание е приел 2003 година със Стратегията за приватизация на електроразпределителните сдружения, по какъв начин и по какъв метод се осъществявал следприватизационния надзор. Какъв е резултатът и резултатът. "

По думите му в това направление е постъпила голяма по размер информация. " Поискали сме детайлна информация за това какви са дивидентите, които е получила българската страна, какви вложенията , които са декларирани и осъществени от сдруженията на ЧЕЗ от 2005 година досега. Предстои да получим тази информация и да създадем този разбор. Искахме и информация от Министерство на енергетиката в каква степен като виновни за провежданата политика в бранш енергетика смята, че са изпълнени задачите от Стратегията за приватизация на тези сдружения.

По въпроса за банките, Бойчев осведоми, че са получили отговор от Уникредит, които разясняват, че това е професионална загадка, както и от Първа капиталова банка, в което споделят, че са издали подобен вид писмо за поддръжка - декември 2017 година и са водили преписка с Инерком. " Предстои да получим отговор от Българската банка за развиване, където сме поискали цялата преписка с " Инерком България " по тази договорка ".

Жельо Бойчев заяави, че ще изиска удължение на работата на Комисията за ЧЕЗ с още 1 месец .

 Теменужка Петкова има вяра на КЕВР
Теменужка Петкова има вяра на КЕВР

Към момента енергийният министър не знае какво се случва със договорката за ЧЕЗ

Припомняме, че краткотрайната комисия по случая ЧЕЗ беше основана на 14 март , по предложение на Българска социалистическа партия. Досега комисията е заседавала три пъти. На последното съвещание стана ясно, че страната се отхвърли от присъединяване в договорката за активите на ЧЕЗ в България . Финансовият министър Владислав Горанов изясни, че държавно присъединяване в договорката би било нецелесъобразно, защото всъщност това е частна договорка. Тогава министър-председателят Бойко Борисов не участва, макар настояванетията на опозицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР