Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще следи усърдно лекарите да

...
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще следи усърдно лекарите да
Коментари Харесай

Контрабандата на цигари достигна най-ниското ниво от девет години

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще следи старателно лекарите да не издават подправени болнични листове.

© Юлия Лазарова Контрабандата на цигари е спаднала 10 пъти за девет години от 34.5% от потреблението през 2010 година до 3.8% през първото тримесечие на 2019 година Така сега България е европейската страна с най-ниските равнища на контрабанда на тютюневи произведения, стана ясно при представянето на изследването на " Инициативата против противозаконната търговия ", в която вземат участие пет цигарени компании.

След представянето на резултатите министър председателят Бойко Борисов настоя неправителственият бранш да показа в най-скоро време плана за изследване на контрабандните горива и означи, че от началото на годината са арестувани 11.5 тона незаконен рязан тютюн и към този момент един звук канабис. През предходната година са били арестувани общо 110 тона индийски коноп.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Борисов разяснява още, че в най-скоро време чака 85% от стопанската система да работи на ярко, да си заплаща налозите и заплатите и благодари неколкократно за битката с контрабандата на основния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър, които също участваха на представянето на резултатите.

Къде се пушат най-вече контрабандни цигари

Според изследването равнищата на противозаконна търговия с цигари са намалели с 0.6 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2018 година и с два процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година.
Половината от контрабандните цигари са за безмитна търговия в магазини в прилежащите страни - Сърбия, Румъния, Гърция и Турция.

Най-високи равнища на изпушени контрабандни цигари през първото тримесечие има във Велико Търново (9.3%), Хасково (7.3%), Благоевград (6.7%), Пазарджик и Варна. На другия полюс са Враца, Габрово, Русе, Бургас и София (2.2%), в които незаконните цигари са под междинните за страната.

Най-голям дял на пазара на артикули без платени бандероли или непредназначени за българския пазар през този интервал са имали цигари, създадени в Сърбия.

" Тези резултати са с помощта на волята на държавното управление и основния прокурор. Понеже президентът се подигра, че дълбая в кофите за отпадък, нямам виновност за методоката, която изследва празните цигарени кутии, а за резултатите ", сподели Борисов.

Премиерът добави, че след инспекциите на Национална агенция за приходите за касовите наличия във компаниите те са намалели с 5 милиарда лева Освен това е намалял миграционният напън, от началото на годината са хванати 80 трафиканти на хора, а 30 от тях са с към този момент влезнали в действие присъди, сподели Борисов. Той добави, че в Брюксел бил поздравен за битката с корупцията и контрабандата от първия зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс и че дружно с Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ ще продължат да сътрудничат в тази борба. Предупреждения към лекарите

Борисов насочи особено предизвестие към лекарите. Първото е за подправените решения на комисиите по ТЕЛК, където за следващ път през последните седмици бяха осъществени арести на лекари за подправени решения.
Освен това Борисов означи, че болничните листове са нараснали от 2 млн. на 3.5 млн. единствено през първото полугодие на годината. " Взимат листове и отиват да берат ягоди. Не ми е прелестно да арестуваме доктори, само че съществено сме се заели. Имаме толкоз претенции за увеличение на заплати, че всеки лев ни би трябвало да влезе в бюджета ", сподели Борисов.

Той добави, че няма да се прави специфична социална поръчка за напръскване против комари и инсекти по поречието на река Дунав, само че през идващите дни аероплан ще пръска зоните към реката, тъй като регионът бил в бедствено състояние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР