Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща със синдикати и работодатели

...
Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща със синдикати и работодатели
Коментари Харесай

Борисов свика извънредна среща в МС за цените на тока

Премиерът Бойко Борисов свика изключителна среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет, с цел да обсъдят тематиката за новото повишавате на цените на тока за бизнеса от началото на април.

На срещата участва и енергийният министър Теменужка Петкова. Въпреки че сега цените са се укротили на държавната борса, това към момента е проблем. От бизнеса са алармирали, че откакто от 1 юни отпадна таксата за експорт на електрическа енергия, цената на тока може да се увеличи с 10 лева за бизнеса, а на процедура това значи, че ще се покачат цените на стоките и услугите.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов изясни пред камерата на Българска национална телевизия, че фактически казусът съществува, само че ще бъдат направени всички вероятни ограничения, с цел да не се стигне до там. От Народно събрание сега преглеждат за второ четене Законопроект за смяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и дребните възобновими енергийни източници, тъй че да има повече ток и да не се стигне до нарастване.

От бизнеса са настояли също по този начин, откакто отпада таксата за експорт да отпадне и таксата за импорт, с цел да може и българските компании да купуват по-евтина електрическа енергия.

От синдикатите уведомиха, че главното нещо, поради което през днешния ден са участвали, е тежкото положение на Топлоелектрическа централа "Марица 2 ". Дружеството е застрашено от банкрут. Получили са увещание, че до Великден Европейска комисия ще успее да вземе решение и по този проблем. Като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подкрепена централата посредством нарастване на нейния капитал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР