Премиерът Бойко Борисов изпрати президента на Франция Еманюел Макрон и

...
Премиерът Бойко Борисов изпрати президента на Франция Еманюел Макрон и
Коментари Харесай

Бойко Борисов изпрати Еманюел Макрон

Премиерът Бойко Борисов изпрати президента на Франция Еманюел Макрон и неговата брачна половинка Брижит. Министър-председателят разгласява фотоси във Facebook от формалния завършек на визитата на френския държавен глава в страната ни, на които двамата европейски водачи си взимат довиждане в извънредно другарска атмосфера. " След ползотворния ден във Варна изпратих президента на Франция Еманюел Макрон и неговата брачна половинка Бриджит Макрон ", гласи коментар към фотосите.

„ Ще поддържа желанието на Бойко Борисов България да бъде призната в приемната на Еврозоната”. Това сподели президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на конференцията след срещата му с българския министър-председател в двореца „ Евксиноград” във Варна.

„ Много благодаря, скъпи Бойко. Искам да кажа, че в случай че съм тук през днешния ден, то е тъй като освен че Бойко Борисов бе първият европейски водач, който одобрих във Франция, само че също по този начин тъй като той е мой другар. Благодаря му за поканата, която насочи към мен”, уточни френският президент.

„ Имал съм към този момент опция да преценява в каква огромна степен той се ангажира с цялостното присъединяване на България в Европейски Съюз и с решенията, които ще се вземат. В двустранен проект говорихме по доста тематики, свързани с образованието, преподаването на френски език, съдействието ни в индустрията, защитата, сигурността. Искам да заявя споделената ни воля за реализирането на партньорства в границите на споразуменията, които ще бъдат подписани, тъй че да се основат доста работни места “, съобщи Макрон.

„ По европейските тематики, желанието на българите и на министър-председателя е България да бъде пълновръстен член на Европейски Съюз. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще реализираме съглашение по отношение на промяната за командированите служащи. Премиерът ми сподели какъв брой му е било мъчно да откри служащи за публичния превоз в България “, регистрира Макрон. Според него командироването на служащи, като се изключи че е нездравословно за европейския план, не е положително и за самите тях.

„ Постигнахме единодушие да се ограничи във времето и за една и съща страна, за една и съща работа, да се получава друга заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат българските служащи и им заплащат по български във Франция - не, не съм склонен “, акцентира Макрон.

„ Второто съглашение е обвързвано с превръщането на България в пълновръстен сътрудник. Ще поддържа желанието на Бойко Борисов България да бъде призната в приемната на Еврозоната. Трябва да сложим завършек на границата сред Изтока и Запада, а България да се бори за по-силна интеграция в стопанската система и финансите “, счита Еманюел Макрон. „ Желанието ми е да продължим започнатата към този момент работа в по този начин нареченото приобщаващо структурирано съдействие, по което към този момент се работи с Германия, тъй че България да взе участие като пълновръстен член в „ Европа на отбраната”, сподели френският президент.

Макрон се срещна и с президента Румен Радев. Двамата държавни глави изнасят взаимна конференция, на която открояват значимите тематики от диалога им. " Обсъдихме значими аспекти от нашето държавно съдействие. На първо място Франция е измежду нашите водещи европейски сътрудници. ", това съобщи в първите си думи Румен Радев след срещата. " С президента Макрон изразихме удовлетворение в постигнатото във връзка с защитата ", означи още Радев.

" Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса за повече продан и вложения. Също по този начин е належащо да подтикваме съдействието в областите просвета, туризъм, както и в директните контакти сред хората. С президента Макрон изразихме удовлетворение от постигнатото в съдействието в областта на защитата, касаещо трансформацията на въоръжените сили на република България и придобиването на съвременни системи. Налице е капацитет това съдействие да продължава в региона на военно морските сили и сухопътните войски на България, уточни Радев. " Изразих своето увещание, че Франция ще ни поддържа за Шенгенското пространство, както и в организацията за икономическо развиване и съдействие както и еврозоната ", сподели още президентът.

„ Никога не съм предполагала, че в България има такова райско кътче. За мен тук е раят”, сподели първата дама на Франция Брижит Макрон след обиколката в двореца в Балчик, която беше част от съпътстващата стратегия на визитата. Кортежът на Десислава Радева и Брижит Макрон дойде малко преди обяд.

Камерите на националните малките екрани не бяха позволени, само че публицистите имаха право да снимат с непрофесионална техника. Съпругите на двамата президенти научиха любопитни обстоятелства за фамозната сбирка от растения в Ботаническата градина. Френската първа дама остана очарована от видяното.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР