Премиерът Борисов не бил учуден от решението на САЩ да

...
Премиерът Борисов не бил учуден от решението на САЩ да
Коментари Харесай

Борисов не се меси на Гешев. Научава за действията му заедно с медиите

Премиерът Борисов не бил изумен от решението на Съединени американски щати да вкара арбитър Андон Миталов в забранителния лист. И изрично съобщи, че по никакъв метод не е обсъждал новината по време на визитата си.
Борисов е на двудневно посещаване в Брюксел, с цел да разиска бюджетната рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Вчера Борисов се видя с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, а през днешния ден – с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Не са коментирали обаче името, което съгласно Съединени американски щати е забъркано в корупция.

Вчера Вашингтон оповести трепетно предстоящото име на държавния чиновник, забъркан в корупция. Стана ясно, че това е магистратът от Специализирания углавен съд Андон Миталов, който от през днешния ден изненадващо е в незабавен отпуск. От Спецсъда по-рано обясниха, че са сюрпризирани от новината и изрично обявиха, че Миталов се е употребил с положително име измежду сътрудниците си.

Андон Миталов обаче беше съдията, пуснал обвинявания в шпионаж началник на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи медал от президента Владимир Путин. Само няколко часа преди да вземе наградата, тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска Инспекторатът на Висш съдебен съвет да ревизира спецсъдия Андон Миталов.

“Но, когато са видели човек с повдигнати обвинявания да е в Москва и да получава медал, несъмнено са си задали и те въпроси. И може би оттова потегли цялата работа. Едното е работа на Съединени американски щати, имат го в техния закон. А другото е решение на български арбитър – той е самостоятелен, по този начин е решил”, разяснява Борисов от Брюксел.

Борисов прикани българските публицисти да задават още въпроси. Контрастното отношение идва единствено ден, откакто основният прокурор Иван Гешев се скри от българските медии в Брюксел и мистериозно и по бързата процедура смени мястото на срещата с евродепутатите ни в кабинета на Андрей Новаков, където публицисти не бяха позволени.

Премиерът отговори на въпрос по отношение на екстрадицията на Васил Божков и връзките на страната ни с ОАЕ.

“Прекрасни са. Със Саудитска Арабия, с Емирствата... Когато текат правосъдните процеси, аз не се меся. Със настоящия основен прокурор работим по друг метод, в сравнение с с предходния. Разбрали сме се за рамката – битка с корупцията, с битовата престъпнпост, с телефонните измами, с контрабандната. Придал съм му службите, които събират информацията и работят. Аз узнавам тогава, когато научавате и вие”, разяснява Борисов.

Изненадващо обаче визитата на премиера съответства с това на Гешев. Двамата някак се озоваха на едно и също място едновременно и единствено можем да гадаем дали не са си хортували по сред си.

Борисов разгласи пред публицисти, че по време на срещите в Брюксел не е обсъждано и писмото на основния прокурор до евроинституциите, в които се споделя, че Сърбия не извършва интернационалните си отговорности, като не екстрадира банкера Цветан Василев.

“За разлика от други институции, ние не се месим на самостоятелната правосъдна власт.. Писмото не е в съгласие с Министерския съвет, не ме е питал никой, нито е коментирана тази тематика. България беше единствено хвалена за битката с проведената престъпност, за арестуваните големи количества опиати, за битката с корупцията, с контрабандата “, отговори Борисов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР