Премиерът Борисов и директорът на Булгартрансгаз Владимир Малинов провериха отново

...
Премиерът Борисов и директорът на Булгартрансгаз Владимир Малинов провериха отново
Коментари Харесай

Защо "Балкански поток" всъщност е "Турски" и няма нищо общо с Газовия хъб "Балкан"

Премиерът Борисов и шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов ревизираха още веднъж по какъв начин върви градежа на газопровода, който свързва " Турски поток " в Турция с " Турски поток " в Сърбия.

От няколко месеца министър председателят Борисов настоятелно се пробва да наложи името " Балкански поток " за директния газопровод от турската до сръбската граница, за построяването на който " Булгартрансгаз " подписа контракт за над 2.1 милиарда лева със саудитския консорциум Arkad. По-рано Борисов наричаше оборудването " продължение на " Турски поток " през българската територия ", само че през днешния ден, при следващата си ревизия (с хеликоптер) на строителните работи даже отхвърли да приказва с публицистите, които не престават да употребяват това наименование.

При въпроса дали ще продължим да строим " Турски поток " на наша територия след американските наказания, Борисов внезапно възрази, че няма " Турски поток " и изиска питането да се формулира отначало като сподели: " Аз за Турция не давам отговор, питайте друго ". Това излиза наяве от оповестено във фейсбук профила на премиера видео.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На пръв взор настояването на премиера за " Балкански поток " може да наподобява като волност, само че в действителност зад напъните за замяна на името на газопровода стоят доста по-сериозни неща. На първо място, пробвайки се да го разграни от " Турски поток ", Борисов на процедура се пробва да завоюва благоразположението на Съединени американски щати - поради наложените от Вашингтон наказания за компании, които работят по плана и неговото разклонени към Европа.

На второ място " Балкански поток " се пришива към плана за Газов хъб " Балкан ", който е утвърден от Брюксел и цели въвеждането на свободна търговия с природен газ от различни източници в България, която към този момент използва и транзитира съвсем единствено съветски газ. Документално газовата тръба от турската до сръбската граница се води " уголемение на националната газопреносна мрежа " - с цел да не се третира планът от Брюксел като директен газопровод. Той е 100% благосъстоятелност на " Булгатрансгаз ", а за изпозлването му бе извършен търг за запазване на потенциали.

В реалност обаче въпросната тръба стартира от " Турски поток " в Турция и свършва в " Турски поток " в Сърбия и тъкмо затова съвсем целият й потенциал (около 90%) бе запазен от " Газпром ". Проектът също по този начин публично се третира от Русия, Турция и Сърбия като продължение на " Турски поток ".

В същото време газопроводът няма и не може да има нещо общо с Газов хъб " Балкан ", който на процедура е новосъздадената газова борса. В случая договорът с " Газпром " не планува никакви количества от газа, който ще се транзитира за Сърбия, да се търгуват у нас. Дори след въвеждането в употреба на интерконектора с Гърция, който ще разреши различни на съветските доставки на газ до България, наричаният от Борисов " Балкански поток " ще може да се употребява за транспорт на минимални количества към други страни, защото потенциалът му е ангажиран съвсем напълно от " Газпром ". Обратно - вносът на газ от Централна Европа, през Сърбия към България пък ще е неосъществим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР