Премиерът Албин Курти каза на заседанието на правителството, че това

...
Премиерът Албин Курти каза на заседанието на правителството, че това
Коментари Харесай

Курти: Признаването на петте страни би ускорило процеса на членство на Косово в ЕС

Премиерът Албин Курти сподели на съвещанието на държавното управление, че това е изключителна седмица за Косово, тъй като са подали молба за участие в Европейски Съюз, като акцентира, че участието ще бъде ускорено, в случай че останалите пет страни от Европейски Съюз признаят независимостта на Косово, оповестява.

„ Тази седмица въобще не е елементарна. Всъщност е невероятна, това е седмицата, в която имахме исторически ден, 15 декември, когато публично подадохме нашата кандидатура до Съвета на чешкото председателство на Европейския съюз за участие в Европейски Съюз. Дадохме цел за европейска ориентировка, дадохме отговор на европейската вероятност и отворихме нова глава в връзките с Европейския съюз ", сподели още Курти.

Курти счита, че процесът на участие ще се форсира, в случай че останалите пет страни от Европейския съюз признаят независимостта на Косово.

„ Разбираме, че нашият интеграционен път ще се основава на нашите заслуги, само че интеграцията също значи самопризнание, значи и приемане. В допълнение към нашите заслуги, признаването от петте страни от Европейския съюз, които не са ни признали, сигурно би улеснило ускоряването на развой на участие. Така че, признание, което разрешава участие и интернационална интеграция ", акцентира Курти.

На съвещанието Курти приказва и за премахването на визовата либерализация за жителите на Косово, като добави, че премахването на визите може да стартира на 1 януари 2024 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР