Преместването на монумента бе одобрено на ниво комисия, очаква се

...
Преместването на монумента бе одобрено на ниво комисия, очаква се
Коментари Харесай

ГЕРБ се активира за преместване на съветския паметник в София – БСП ще го пази с жива верига

Преместването на монумента бе утвърдено на равнище комисия, чака се дефинитивно решение на СОС

Обръчът към Паметника на Съветската войска в София се стяга.  Българска социалистическа партия провежда жива верига-протест при монумента на следващия ден от 10 ч. Това е по отношение на настояването на „ Демократична България “ и ГЕРБ-СДС паметникът да бъде отстранен, показаха от партията.

Казусът се реактивира в последните дни по знак на водача на ГЕРБ Бойко Борисов . Наскоро той прикани паметникът да се отстрани. Повод беше счупването на плоча от монумента от неудовлетворен жители н в символ на митинг против съветската експанзия в Украйна. Именно войната прави нещата разнообразни, който преди години се бе оповестил изрично срещу демонтажа на паметника.

В сегашния Столичен общински съвет (СОС) ръководещото болшинство е към ГЕРБ. Докладна за пренасяне на паметника има импортирана от дълго време от представители на „ Демократична България “. Тя до момента бе „ замразена “. 

След напътствията от Бойко Борисов ГЕРБ задействаха проблема.

Комисията по обучение и просвета към СОС утвърди предлагането за разглобяване на Паметника на Съветската войска от центъра на София, заяви през вчерашния ден Българска национална телевизия.

Предложението планува паметникът да бъде изместен за непрекъснато в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или на различен държавен терен отвън централната градска част на столицата.

Заложено е още на настоящето място на паметника да бъде сложена осведомителна табела, която да указва, че монументът символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната.

Окончателното решение за ориста на Паметника на Съветската войска следва да бъде взето от Столичен общински съвет.

Районният кмет на „ Средец “, където попада монументът, Трайчо Трайков също взе отношение по тематиката.

“Миналата седмица изпратих до регионалния шеф на София искане за деактуване на обект " Паметник на руската войска " или с други думи - прехвърлянето му на Столична община. Основанията ми са, че е построен със средства на популацията и по този метод съгласно Закона за общинската благосъстоятелност минава в общинска благосъстоятелност ”, разгласи Трайков във фейсбук.

След изследване на “хиляди страници архивна информация ” било квалифицирано досие по проблема.

“Много забавни находки има, апропо . По-важното е, че получавайки собствеността върху пропагандното оборудване в Княжеската градина, Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС към този момент ще са напълно виновни за ориста му, в това число и ще могат да приложат решението на СОС за пренасяне от 1993 година Ще са длъжни да се погрижат и за физическата сигурност на обекта, който сега съставлява риск за хората, а регионалният шеф е в извънредно внимателно състояние какво да прави с него.

Припомням, че по наставление на общинските органи, преди четири години тогавашният регионален шеф беше длъжен от съда да разпореди градивно проучване , макар упоритата му опозиция. След това е подкрепил и безумното предложение обектът, дружно с околното пространство да бъдат дадени за безсрочно и безплатно прилагане на съветското посолство , против финансиране на предписаните ограничения за подсилване. Това беше история, която разкрих преди две години с помощта на тогавашния регионален шеф, който в този момент също заема поста.

Още повече, че в СОС най-сетне май има воля за придвижване по тематиката: на следващия ден на разглеждане в комисиите потегля отчетът на групата съветници на Демократична България в Столичния общински съвет, който отлежава от началото на мандата, без някаква смислена причина. Крайно време беше “, разяснява още Трайчо Трайков тази седмица във фейсбук.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР