Премахването на плоския данък, както и на максималния осигурителен доход

...
Премахването на плоския данък, както и на максималния осигурителен доход
Коментари Харесай

Ръководителят на мисията на МВФ: Данъчната и пенсионната системи не събират достатъчно приходи

Премахването на плоския налог, както и на оптималния застрахователен приход ще създадат стопанската система по-справедлива и ще дадат опция за по-големи вложения в развиването ѝ. Това съобщи пред публицисти ръководителят на задачата на МВФ Жан-Франсоа Дофен, откакто показа заключенията от визитата на екипа си у нас.

Според Дофен Бюджет 2024 може да усили инфлационния напън и по тази причина фискалната позиция би трябвало да бъде неутрална, а дефицитът да е с 1% от Брутният вътрешен продукт по-нисък от заложения. Той беше безапелационен, че това не би трябвало да се случва за сметка на вложенията и обществените разноски, само че, по думите му и данъчната, и пенсионната система в настоящия си тип не носят задоволително доходи.
 МВФ увеличи прогнозите си за международната стопанска система
МВФ увеличи прогнозите си за международната стопанска система

Отчитайки спад на инфлацията, чака се " меко закъснение " на световната стопанска система

" Смятаме, че в бюджета има пропусната опция за връщане на всички Данък добавена стойност ставки на техните равнища от преди ковид, в това число и тези на заведенията за хранене. Виждането ни е, че ниският плосък корпоративен налог, както и плоският налог върху приходите за свършили своята работа при въвеждането си от дълго време и в този момент лимитират както развиването на българската стопанска система, по този начин и благосъстоянието на популацията. Какво имам поради - имам поради, че тази данъчна система не събира задоволително доходи, с цел да бъдат вероятни вложения. Освен това имам поради обстоятелството, че неравенството в България е едно от най-високите в Европейски Съюз ", акцентира Дофен.
 Отмяната на плоския налог може да докара до противоположен резултат
Отмяната на плоския налог може да докара до противоположен резултат

Един образец от прилежаща на България страна

Затова и той е на мнение, че би трябвало да се вкара прогресивна система в съчетания с промени в приходната организация за да се подсигурява, че новите (и за някои - по-високи) налози ще бъдат събрани.

По същия метод той вижда и обстановката в пенсионната система. По думите му както налозите, по този начин и осигуровките като дял от прихода са по-високи за бедните, в сравнение с за богатите. Затова и измежду заключенията на МВФ е премахването на оптималния застрахователен приход - само че в комплект с унищожаване на тавана на пенсиите като инструмент, който да стимулира повече хора да се обезпечават на база висок приход.
 Новата концепция за нарастване на налозите и осигуровките върху гражданските контракти
Новата концепция за нарастване на налозите и осигуровките върху гражданските контракти

Как се одобряват задаващите се промени от синдикатите и бизнеса?

Дофен изрично отхвърли да има връзка сред приемането на рекомендациите на МВФ и опциите България да получава външно финансиране - въпреки сходна теза да чухме преди дни от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Нашите рекомендации ще спомогнат за преразпределяне на приходите по метод, който прави стопанската система по-справедлива. По-справедливата стопанска система е по-продуктивна стопанска система - и има доста проучвания, които потвърждават това. Не е единствено въпрос на обществена правдивост, стопански въпрос е ", съобщи представителят на фонда.

Според прогнозите на МВФ растежът на стопанската система ще скочи до 2,7% приблизително за годината, а инфлацията ще продължи да пада до равнища от 3,5%.

Колко подготвена е България за Еврозоната? " Нашето схващане е, че от правна и от техническа позиция България е подготвена и множеството от количествените фискални критерии са покрити. (...) Ако фискалните политики се запазят и не се генерира инфлационен напън, 2025 година е реалистична дата ", отговори Дофен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР