Прекият наследник на британския трон - принц Чарлз, бе въвлечен

...
Прекият наследник на британския трон - принц Чарлз, бе въвлечен
Коментари Харесай

Принц Чарлз се хвана в капана на фалшификатори

Прекият правоприемник на английския престол - принц Чарлз, бе замесен в скандал за машинация с творби на изкуството, вследствие на който картини за 105 млн. брит. паунда били върнати на притежателите им, оповестява британският The Mail on Sunday.

Една от творбите - "Водни лилии ", за която се е предполагало, че е сътворена от френския импресионист Клод Моне с оценка от 50 млн. паунда, се оказало, че в реалност е рисувана от американския измамник Тони Тетро, осведомят публицистите. Други две художествени творби, за които се твърдяло, че са картини на Пабло Пикасо и на Салвадор Дали, оценени надлежно на 42 и на 12 млн. брит. паунда, също били репродукции, направени от Тетро. И трите картини са изтеглени от "Дъмфрис хаус " - централата на фондацията на принца, където са били изложени за обществени визити. Те са измежду 17-е художествени творби, отдадени на десетгодишен лизинг на "Дъмфрис хаус " от банкрутиралия предприемач Джеймс Стънт - някогашен брачен партньор на наследницата на "Формула 1 " - Петра Екълстоун.

След разгорелия се скандал те били върнати на притежателя им, който продължава да упорства, че нито една от картините му не е подправена. Стънт е посочил на публицистите контракти за наем с "Дъмфрис хаус " за трите "фалшиви " картини дружно със застрахователна оценка за 104 милиарда паунда. Сред документите е имало и уверение за достоверност на предметите от влиятелния френски институт на изкуствата Wildenstein в Париж. Той е международно приет престиж в експертните си оценки на творбите на Моне.

Американският художник Тетро, който преди време е лежал шест месеца в пандиза за подправяне на предмети на изкуството, а през днешния ден се устоя от легални репродукции на майстори, поръчани от частни клиенти за жилищата и офисите им, обаче съобщил на The Mail on Sunday, че е нарисувал и продал 11 платна на Стънт.

Говорител на фондацията на принц Чарлз е удостоверил за вестника, че "Дъмфрис хаус " наема понякога творби на изкуството и от частни лица, и от организации. И е изразил голямото си страдание, че "автентичността навръх тези художествени творби, които към този момент не са част от изложената сбирка, се оказва съмнителна ".

<!--class fe.views.body_modules.ContentRenderer-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР