Преките чужди инвестиции в България през 2020 г. превишават 2.1

...
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции за 2020 г. скочиха до над 2 млрд. евро след ревизия

Преките непознати вложения в България през 2020 година надвишават 2.1 милиарда евро, или с съвсем 1.6 милиарда евро над докладваното преди месец. Това демонстрират последните данни на Българската национална банка (БНБ), които са изменени през огромна проверка на числата по платежния баланс на страната, която обгръща целия интервал от 2015 година насам. Най-значителна е редакцията при непознатите вложения, а зад внезапно увеличеното число за 2020 година евентуално стои

" Ревизиите са в следствие главно на разширения обсег на изследването измежду локалните юридически лица с задгранично присъединяване в капитала през 2020 година и на получена информация от тримесечните доклади на финансовите и нефинансовите предприятия ", пишат от централната банка.

През този януари непознатите вложения в страната по предварителни данни са 33 млн. евро, до момента в който преди година първите цифри посочваха 15 млн. евро (след което са минали през проверки до постигане на 108 млн. евро). Но и това число евентуално ще претърпи редакция поради, която беше продадена от братя Домусчиеви на районния вложител United Group за над 200 млн. евро.
Новите цифри
Преди месец чистата сума на непознатите вложения в страната беше 562 млн. евро, като реинвестираната облага беше 622 млн. евро, дяловият капитал беше на минус 986 млн. евро, а по сметката на дълговите принадлежности беше забележим прилив от 925 млн. евро.

След проверката на Българска народна банка общата сума е 2.12 милиарда евро, минусът по сметката за дяловия капитал е отписан, като в този момент сумата е позитивна - 267 млн. евро за годината, а постъпленията от дългови принадлежности са ревизирани нагоре с към 100 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР