Прекарването на време насаме може да бъде важен и ценен

...
Прекарването на време насаме може да бъде важен и ценен
Коментари Харесай

Четиринадесет сигнала, че имате нужда от време насаме

Прекарването на време уединено може да бъде значим и скъп аспект на здравословния метод на живот. То може да ви даде опция да размишлявате, да се отпуснете и да се заредите с сила. Оставането уединено може също по този начин да ви помогне да развиете по-силно съзнание и самостоятелност.

Значението на оставането уединено може да варира при другите хора според от самостоятелните им потребности и желания. За някои хора прекарването на време уединено може да е основна част от поддържането на психическо и прочувствено равновесие, до момента в който за други то може да е по-малко значимо. Независимо от това, няколко съществени преимущества на прекарването на време уединено могат да бъдат потребни за всеки.

Ползи от прекарването на известно време в самотност

Една от най-значимите изгоди от това да бъдеш самичък е опцията да размишляваш и да обработваш мислите и страстите си. Когато другите непрекъснато ни заобикалят, може да е мъчно да намерим време и пространство, с цел да помислим същински за това, което се случва в живота ни, и по какъв начин се усещаме във връзка с него. Оставането уединено ни разрешава да присъстваме повече със себе си, което може да бъде потребен метод да придобием вероятност и да осмислим прекарванията си.

Друго преимущество на уединението е опцията да се отпуснем и да се заредим с сила. В нашия забързан и под напрежение живот може да е мъчно да намерим време да се отпуснем и да се освободим от напрежението на деня. Да бъдем сами ни разрешава да избягаме от разсейващите фактори на външния свят и да си починем от непрекъснатите условия на общественото другарство. Това може да бъде изключително потребно за хора, които по природа са по-интровертни, защото може да обезпечи по този начин нужната отмора от непрекъснатото стимулиране на общуването.

Освен умствените и прочувствените изгоди от уединението има и на практика преимущества . Например уединението може да даде опция да се концентрирайте върху задания и планове без разпръскване, което може да е изключително потребно за хора, които се пробват да работят или учат. Това може да бъде и превъзходен метод да се занимавате с занимания или ползи, които може да не са толкоз осъществими, когато сте в компанията на други хора.

Ето 14 признака, че имате потребност да останете уединено:
Чувствате се претрупани или уплашени и ви е мъчно да се концентрирате или да изпълнявате задачиЧувствате се изтощениЛипсва ви мотивация или енергияИмате компликации със съняИмате експлозивен темперамент или елементарно се възбуждатеЧувствате липса на връзка с другитеЧувствате се по този начин, като че ли непрекъснато сте в придвижване и в никакъв случай нямате време за себе сиИмате възприятието, че непрекъснато давате на другите и не се грижите за себе сиИмате възприятието, че нямате никакви персонални занимания или интересиЧувствате се по този начин, като че ли непрекъснато ви дърпат в разнообразни посокиИмате възприятието, че губите връзка със себе си или с възприятието си за идентичностЧувствате се по този начин, като че ли нямате надзор над личния си животИмате възприятието, че непрекъснато сте бомбардирани от тласъци и не можете да избягатеЧувствате, че не живеете живота, който желаете да живеете
Ако изпитвате някои или всички тези признаци, може би е добре да отделите малко време за себе си и да прекарате известно време уединено. Това може да ви помогне да се заредите с сила, да се преориентирате и да се погрижите за личните си потребности. Важно е да намерите баланс сред уединението и общуването с другите и да се уверите, че се грижите за психологичното си здраве във всички аспекти на живота си.

Балансирайте себе си

Макар че самотата може да бъде потребна в доста връзки, значимо е да постигнете баланс сред времето, прекарано в самотност, и времето, прекарано с други хора. Прекалено многото време, прекарано в самотност, може да докара до изолираност, което може да окаже негативно влияние върху психологичното здраве. От друга страна, общественото другарство и връзката с други хора могат да бъдат значими за поддържането на положително психологично здраве и благоденствие.

Също по този начин е значимо да се съобразяваме с подтекста, в който сме сами. Например, да бъдеш самичък в подкрепяща, безвредна среда може да бъде доста друго от това да бъдеш самичък в заплашителна или неуместна обстановка. Важно е да се уверим, че да бъдеш самичък е позитивен, целеустремен избор, а не резултат от това, че се чувстваш изолиран или без поддръжка.

В умозаключение, смисъла на това да бъдеш самичък може да бъде друго за всеки човек, само че няколко съществени изгоди могат да бъдат потребни за всеки. То дава опция за размисъл, релаксация и презареждане, както и за концентриране върху задания и гонене на ползи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР