Прекалява се с внушаването на страхове по отношение на стратегията

...
Прекалява се с внушаването на страхове по отношение на стратегията
Коментари Харесай

Вълчев: Прекалява се с внушаването на страхове за стратегията за детето

Прекалява се с внушаването на страхове във връзка с тактиката за детето. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на съвещание на Комисията по обучение в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова по отношение на протестни дейности на учители, предава „ Фокус “. " Що се отнася до митингите против тактиката за детето и опита те да се свържат със системата на образованието, изслушах много от нещата, не открих какъв е казусът ", сподели още Вълчев.

„ Имаме съответни претенции, получени по разпореждане 100 на Министерски съвет от 2018 година за регламентиране на механизма за взаимна работа на институции. Това разпореждане не е признато от Министерски съвет и общественото пространство. Част от настояванията са изцяло обосновано и съответно за това, което говорите. По-скоро не оприличавам училищен митинг, в сравнение с опит да се етикира като подобен протестни групи, които стачкуват против Стратегията за детето. Иначе в системата има 90 хиляди учители. Естествено, че има хора с друго мнение, с доста оферти. Имаме най-различни оферти. Голяма част от тях си опонират. Дори в самите конгреси усещате несъгласията в предложенията. Мога да разясня съответно Постановление на Министерски съвет 100 “, добави още министърът. Той подсети, че разпореждане 100 съдържа разпореждания, които не са в разпоредба на Министерството, а в акт на Министерски съвет, с цел да подсигурява помощта от страна на другите институции към системата на образованието. „ Има една изцяло оправдана реакция на учителите във връзка с възлагането на спомагателни възнагражденията и измененията в системата последните години пристигнаха доста. Същността на учителската работа е в педагогическата й част, въпреки това като страна сме изправени пред едно доста предизвикателство, това е, че имаме огромен брой възпитаници от фамилии с липса на отношение към образованието, склонни да се изключват от системата на образованието, с които би трябвало да се работи доста повече “, добави още министърът. Той уточни, че има над 1100 учебни заведения, които са класифицирани като такива с централизация на лица от уязвими групи. " Не можем да се откажем, не можем да се предадем. Това значи като общество да се предадем. Ако желаеме да живеем в хармонично проспериращо общество, би трябвало да има по-малко изключени. Основният, който би трябвало да се оправи с това, е просветителната система. Това не би трябвало да бъде за сметка на педантизъм ", добави още министърът. По думите му не е задачата да има посещаемост по домовете от страна на учителите, а да има резултат.

Промените в нормативната уредба тази година бяха в посока облекчение на документите и административната тежест за учителите. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на съвещание на Комисията по обучение в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Веска Ненчева по отношение на началото на образователната година и по отношение на национално проучване на диагностика на прегаряне от специалността.

„ Това не значи, че ще отпаднат документите, може би най-същественото, което напарвихме е отпадането на тематичните разпределения. Това не значи отпадане на задължението за обмисляне на работата. Документът в системата е нужен да се предава и съхранява информация, само че не би трябвало да бъде фокус на контрола, тъй като другояче системата се трансформира във педантизъм “, посочи още министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР