Преждевременното напускане на училище изглежда далечен проблем в София и

...
Преждевременното напускане на училище изглежда далечен проблем в София и
Коментари Харесай

Обратно в час: Едни връщаме, други изчезват

Преждевременното овакантяване на учебно заведение наподобява отдалечен проблем в София и огромните градове, само че наред с качеството на обучение то е едно от най-сериозните провокации пред системата. През 2017 година започнаха първите стъпки за ограничаване на броя на ранно отпадналите от училище с прословутия Механизъм по връщане, а след това и по задържане на учениците в клас. Какво се случва 4 г. след старта му - какъв брой деца върнахме в училище и какъв брой от тях в действителност задържахме там?

В своя идеалистичен план механизмът е борба за всяко дете със взаимните старания на цялата локална общественост - обществени служащи, полиция, учители. През 2017 година в. " Сега " посети , Плевенско. Неговият екип бе измежду " отличниците " в издирването и връщането на възпитаници в клас, или както казва директорът му Детелин Лунголов: " Ние сами сме си механизъм ". През 2017 година той е съумял да върне в клас осем деца, през 2018 година - 18, през 2019 година - 26, а през 2020 година - 46 възпитаници сред пети и десети клас и 17 деца на 5-6 година - в предварителен клас, които " не бяха на никое място ". Как?

" Правим всевъзможни неща - вървим из махалите непрекъснато. Превърнали сме се в обществена работа. Даваме безвъзмездни закуски, безвъзмездни учебници, всички стаи са осъвременени с мултимедия, учителите ни имат компютри ", споделя директорът. Той обаче не икономисва нищо от трудностите - нито по какъв начин обществените са се " изпокрили " в пандемията, нито по какъв начин полиция и прокуратура " не щат да оказват помощ ". Разказва и по какъв начин 120 от 170-те възпитаници, които учат в учебното заведение му, са с ТЕЛК - само че не тъй като са заболели, а поради помощите, които вървят с тази диагноза.

" Казваме им на обществените, че две девойки в 10 клас ще се женят. Те ни споделят: " Те са чествали рожден ден ". Отиваме ние, снимаме и какво - оказа се, че има женитба ", споделя Лунголов. Въпросните девойки са върнати в учебното заведение му, само че малко по-късно едното момиче забременяло. " Е, по какъв начин да се бориш да ги върнеш в учебно заведение? След като и от прокуратурата ти споделят, че не могат да образуват разследване, тъй като бащата не бил прочут? ", чуди се Лунголов. Той споделя, че всички върнати и записани в учебното заведение му деца по механизма са арестувани и не са отпаднали наново, само че признава -  " едни връщаш, други изчезват ". Къде? Просто отпътуват в друго обитаемо място или в чужбина.

 

ЕКВИЛИБРИСТИКИ

Търсенето и съпоставката на данни за върнатите и наново отпаднали възпитаници е като лутане в лабиринт от цифри. През 2017/18 година броят на върнатите в системата възпитаници е 21 917, през 2018/19 - 19 077, през 2019/20 година - 11 110, а през 2020/21 върнатите към декември 2020 година бележат спад (заради пандемията) - 7549. От 2017 година до в този момент екипите за обсег са съумели да върнат назад в учебно заведение и детска градина или са записали за първи път 59 653 деца и възпитаници, регистрира просветното министерство. В този брой обаче влизат освен децата, почнали даден клас и напуснали го прибързано, само че и такива, които влизат за пръв път в системата - на 5, 6 или 7 година В някои случаи тези деца по този начин или другояче щяха да влязат в първи клас или в наложителната предучилищна група.

Неоспорим факт е, че доста деца влязоха в учебно заведение с помощта на напъните на хиляди учители и възпитатели от самодейността. Според неправителствената организация " Образование България 2030 " обаче триумфът не е толкоз неоспорим - повече от половината деца, обхванати от механизма през образователната 2018/19 година, са 5- и 6-годишни и са записани за първи път в предучилищно обучение, а не в учебно заведение. На доктрина тези деца следва да са в по-малък риск от овакантяване, само че дали теорията ще се потвърди и на процедура, ще разберем след най-малко няколко години, заключават от организацията.

 

Колко останаха в класните стаи?

От МОН оповестяват, че от 59-те хиляди деца и възпитаници, върнати или записани за първи път в детска градина и училище, 2664 не са арестувани и са отпаднали нови 27 198. От " Образование България 2030 " обаче цитират други данни, получени от министерството през март 2020 година по закона за достъп до информация - съгласно тях през 2019 година от системата наново са отпаднали 6000 деца при към 49 000 върнати към оня миг.

" Децата, които са отпаднали от просветителната система в последните години (т.е. въпросните 27 хиляди - бел. ред.), са разнообразни от тези, с които екипите са работили и са присъединили в учебно заведение и/или детска градина. Те са разпознати и работата за тяхното наново включване в просветителната система ще продължи. Основна причина за отпадането им са отвращение, липса на ангажираност и поддръжка от страна на родителите и фамилията - в 56% от случаите ", разясняват от МОН.

От " Образование България 2030 " обаче показват и други аргументи за отпадането: невладеене на български език, неначетеност на децата и техните родители, проблеми при усвояването на материала, незапознатост на родителите с услугите, свързани със обществено подкрепяне, недоумение на добавената стойност на образованието, липса на задоволително познания у родителите за възпитанието и развъждането на децата.

 

Подобряване или застой?

 

Министерството твърди, че " от началото на работата по механизма за обсег, като се изключи последната година, се следи спад на наново отпадналите и новоотпадналите деца и възпитаници от системата ". " Ако през първата година от работата на механизма са регистрирани 14 000 новоотпаднали, техният брой през актуалната година е 4212 - три пъти по-малко. А повода в огромна степен беше неприсъственото образование и ограниченията, които попречиха визитите на мобилните екипи по адреси ", показват от МОН.

От ведомството настояват и че се усилва делът на обхванатите в наложително обучение деца и възпитаници. В последните 3 г. се следи спад на каузи на необхванатите деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, който е понижен на 5% сега при над 8% през 2018 година ", регистрират от ведомството.

Неправителствените организации обаче не гледат толкоз оптимистично на тези процеси. " През 2019/20 година се следят едни от най-ниските равнища на записване на деца в детска градина за последните 10 години - 78.7% ", отвръщат от " Образование България 2030 ".

ПРЕПОРЪКИ

Образователните анализатори виждат потребността от пълен разбор на успеваемостта както на механизъма, по този начин и на останалите мерки (и тяхното взаимодействие), които МОН ползва за понижаване на преждевременното овакантяване на учебно заведение.  " Към момента постоянно не престават да се вкарват ограничения, които в най-хубавия случай биха имали противоречиви резултати - прекъсването на детските надбавки за цяла календарна година при позволени 5 неизвинени отсъствия всъщност е последна мярка, която ще има най-негативен резултат точно върху най-нуждаещите се. Тя напълно опонира на философията за поддръжка на деца, родители и учители, която МОН се пробва да наложи ", считат от " Образование България 2030 ". Затова предлагат нови, конкретни ограничения по отношение на другите аргументи за отпадане или риск от отпадане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР