Преизчисляването на пенсиите, предстоящо на 1 октомври, няма да се

...
Преизчисляването на пенсиите, предстоящо на 1 октомври, няма да се
Коментари Харесай

Индексацията на пенсиите от 1 октомври няма да засегне вторите пенсии

Преизчисляването на пенсиите, идно на 1 октомври, няма да се отрази върху пенсиите, отпускани по втория дирек на пенсионното обезпечаване - обезпечаването в частни пенсионни фондове. Това сподели във видео изявление за Българска телеграфна агенция Владислав Русев, основен изпълнителен шеф на ПОД " Алианц България ".
 
Това преизчисляване е значимо най-много за по-отдавна отпуснатите пенсии, защото те неизбежно изостават - отпускани са при по-нисък средноосигурителен приход и сега има нужда от тяхното преизчисляване, разяснява Русев. Това обаче няма директно да засегне втория дирек, защото той е чисто финансов и дава такива пенсии, каквито хората са си проработили със своите вноски. Вторият дирек въпреки всичко е непосредствено обвързван с държавното публично обезпечаване (ДОО) - в случай че един човек не е обезпечаван добре в държавното публично обезпечаване, той не е обезпечаван добре и във втория дирек, и хората, които получават високи пенсии от пенсионните фондове, по предписание получават и високи пенсии от ДОО.

Същевременно обаче фондовете правят заплащания и към хора, които не получават право на пенсия от ДОО, а някои от тях няма в никакъв случай да придобият - да вземем за пример клиенти на пенсионна възраст с толкоз малко застрахователен стаж, че не могат да поучават даже обществена пенсия за напреднала възраст, които обаче въпреки всичко имат известни натрупвания във втория дирек и получават пенсии по него.
 
Русев увери, че внезапното повишение на инфлацията, следено в последно време, няма да засегне съществено средствата, насъбрани в частните пенсионни фондове с помощта на дълготрайния темперамент на активността на сдруженията и резултата на компенсиране на инфлационните процеси в по-дългосрочен проект.
 
" По принцип инфлацията може да се компенсира дълготрайно. Винаги ще има години, в които няма по какъв начин доходността, която се осъществя от вложения, да бъде равна или по-голяма от инфлацията ", уточни ръководителят на " Алианц България ".
 
Към края на предходната година има разлика от 30 % при междинната рентабилност на пенсионните фондове, съпоставена със междинната инфлация за последните 20 години, откогато те съществуват - т.е. доходността на пенсионните фондове е била с 30 % над инфлацията, разясни той.
 
Сега обстановката е мощно изменена, тъй като от една страна е налице негативна рентабилност, от друга - висока инфлация, и двете величини като цяло се изравняват. Това значи, че въпреки да не е позволена амортизация на дълготрайните спестявания на клиентите на сдруженията, този буфер значително е " изяден от инфлацията ". Ръководителят на пенсионноосигурителното сдружение обаче изрази твърда убеденост, че салдото ще се промени, когато инфлацията се възстановява и доходността на финансовите пазари се усили, а това съгласно него е неизбежно, защото след рецесия растежът на пазарите постоянно е доста по-бърз и по-голям.
 
Като съществени провокации през бизнеса сега Русев очерта рецесията на финансовите пазари и политическата неустойчивост, като по думите му първото " е по-лесното предизвикателство, тъй като то е с предупреден край ".
 
 istock istock
" Всяка рецесия се изживява, минава и по-късно идва интервал на позитивно развиване и на положителни резултати на финансовите пазари. Това, което е по-трудно да се предвижда като излаз, е политическата неустойчивост и това накъде може да се завие във връзка с пенсионната система в България ", сподели той.
 
Русев насочва рекомендация към носителите на идващия мандат за по-разумни, по-добре премислени и планувани дейности, които да се подхващат в областта на пенсионното обезпечаване. Държавата няма по какъв начин да не реагира на инфлацията посредством лостовете, които има за първия дирек (ДОО). Вече се следи съществено нарастване на минималната пенсия, следва и преизчисляване на пенсиите - тези дейности са безалтернативни, защото няма по какъв начин да не се отговори на инфлацията.

Вижте по какъв начин ще се преизчислят пенсиите от 1 октомври

В същото време обаче обстановка, в която над половината от пенсионерите получават идентична минимална пенсия, към този момент не наподобява толкоз на пенсионно-осигурителна система, а по-скоро на обществено подкрепяне - изчерпва се тласъкът за работещите да се обезпечават на по-реални приходи, предизвестява той. Важно е също по този начин във връзка с спомагателното обезпечаване ръководещите " да се въздържат от популизма и от изкушенията да се гледа на спестяванията на хората като на привлекателен запас, с който краткосрочно могат да се решат някои проблеми ", безапелационен е Русев.
 
Пенсии по втория дирек се отпускат към този момент година (от септември 2021 година - бел. ред.) и " първата и най-радостна равносметка е, че хората са удовлетворени от това, че получават пари от универсалния си пенсионен фонд ", поради че имат опция да се откажат от втората пенсия, като трансферират средствата в " Сребърния фонд ", и да получават единствено пенсия от държавното публично обезпечаване, заключи ръководителят на едно от най-големите пенсионни сдружения в страната.
 
 istock istock
Същевременно продължава несправедливостта пенсиите от ДОО на хората, които изберат да получават пенсия от универсалните фондове, да се понижава с самостоятелен коефициент, който сега е 9-10 %.
 
Проблемът е в това, че половината от бюджета на ДОО идва от държавна дотация, само че когато се пресмята самостоятелният принос на работещите - на обезпечаваните в повсеместен фонд и на тези, които са се отказали от втори пенсии, не се взема поради тази държавна дотация, т.е. половината от приходите на ДОО на процедура се лишават като право на хората, които останат в универсалните фондове, изясни той. Пенсионните сдружения от години водят битка с тази процедура, " тъй като това е изрично незаслужено и е ясно на всички - на политици, на сътрудниците от Национален осигурителен институт, на всички подред обществени министри и финансови министри ", сподели Русев.
 
В тази комплицирана среда най-важните качества за един управител са постигането на баланс сред решителността и умеенето да се вслушваш и да обмисляш и разнообразни отзиви от личното, връзката, емпатията, заключава той.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР