Прехвърлянето или продажбата на имот между роднини е изключително актуална

...
Прехвърлянето или продажбата на имот между роднини е изключително актуална
Коментари Харесай

Кой е най-евтиният вариант за прехвърляне на имот

Прехвърлянето или продажбата на парцел сред родственици е извънредно настояща тематика, само че процесът остава неразбираем за огромна част от хората, които са взели решението за промяна на собствеността. Традиционно до тази стъпка се доближава, когато родителите преценяват да трансферират недвижимото си имущество на своите деца или различен родственик, като по този метод едната страна придобива парцела, до момента в който другата резервира правото си на благосъстоятелност над него, или го губи изцяло, като това зависи от определената от двете страни договорка, изясняват специалистите от Адрес.
 
По какъв метод може да се трансферира парцел
 
Няколко са разновидностите за прекачване на парцел сред родственици, като всеки от тях има своите особености. Един от най-разпространените разновидности за промяна на собствеността на недвижимо имущество е прекачване на парцела посредством подаяние, като отличителното при този развой е, че налозите и таксите са най-ниски. Жилище може да бъде трансферирано и посредством покупко-продажба, само че тук разноските са доста по-високи, в сравнение с при прехвърлянето му посредством подаяние. Предимството при този метод е по-голямата сигурност, която получава този, придобил парцела. Голяма част от хората избират за извършат покупко-продажбата фиктивно - развой, при който няма действително заплащане и който може да бъде глобен от закона. Друг вид за прекачване на парцел е в подмяна против прехрана и гледане, като според от това в интерес на какъв брой лица е, се дефинира неговия период. Може би най-лесният вид остава този за прехвърлянето на жилище посредством наследство.

Да продам или да отдам парцела си чартърен: Кое е по-изгодно?

Всички тези способи за прекачване на собствеността на недвижимо имущество имат своите преимущества, само че всеки един от тях дава отговор на разнообразни потребности, заради което е добре да се запознаете от близко с всеки вид, допускащ прехвърлянето на парцел от една страна към друга. Повече за другите способи можете да научите тук.
 
Дарение
 
Когато става въпрос за прекачване на парцел посредством подаяние, това включва всевъзможен тип недвижимо имущество. В този случай преотстъпването на жилището се реализира изцяло безплатно от страна на донора към дарения, като договорката е лишена от веществен темперамент. Най-често процедурата се употребява при прекачване на жилище сред родственици, а главната специфичност е, че парцелът е трансформира в безплатна персонална благосъстоятелност на надарения - това значи, че без значение от това дали той стъпва в брак, жилището принадлежи единствено и само на него, за разлика от покупката на парцел по време на брак, когато жилището е благосъстоятелност на двамата съпрузи. Като всяка друга процедура по прекачване на собствеността на недвижимо имущество, и тази се прави пред нотариус, като е наложително това да се случи в региона, в която се намира парцелът. Процесът е придружен от документи, която би трябвало да бъде авансово готова и показана, с цел да бъде осъществено дарението.
 
За да бъде осъществена договорката за прекачване, е належащо да бъдат заплатени налози и такси, регламентирани в Закона за локалните налози и такси. Както при покупко-продажбата и замяната, по този начин и при дарението, тези такси са локален налог, нотариална такса и такса регистриране и са доста по-ниски. Нотариалната такса се заплаща на нотариуса, удостоверяващ прехвърлянето на парцела посредством подаяние, като се пресмята по избрана канара и се заплаща в % от удостоверявания веществен интерес, според Закона за нотариусите и нотариалната активност. Местният налог, от своя страна, се дефинира въз основа разпоредба на съответната Община, като данъчната ставка при подаяние сред съпрузи или родственици от права линия (родители, деца, внуци) е 0 на 100. Варира сред 0.4  и 0.8 на 100 при подаяние сред братя и сестри и техните деца, а при подаяние сред лица отвън горепосочените, стойностите на данъчната ставка се дефинират сред 3.3 на 100 и 6.6 на 100. Последната такса, която следва да се заплати при прехвърлянето на парцел посредством подаяние, е таксата за регистриране и преписи на договорката, която е в размер от 0.1% от удостоверявания веществен интерес, само че не по-малко от 10 лева, и се събира от Агенцията по вписванията.
 
 istock istock
Покупко-продажба
 
Прехвърлянето на парцел посредством покупко-продажба е вторият най-популярен метод за реализиране промяната на благосъстоятелност. Тук разноските са по-високи от тези при дарението, само че за сметка на това лицето, което придобива недвижимото имущество, има по-голяма сигурност при придобиването на парцела. Сигурността му е обезпечена в дълготраен проект и не зависи от никакви лица и условия. В контракта за покупко-продажба вземат участие купувачът и продавачът, а промяната на собствеността се реализира на база авансово избрана съответна сума, която купувачът е задължен да заплати. Основното преимущество на този способ е, че договорката не може да бъде развалена от трети страни по никакъв метод. Новият притежател е задължен да заплати локален налог към съответната община, в която се намира новопридобитият парцел.
 
За да бъде осъществена покупко-продажбата, е належащо правенето на прелиминарен контракт, който да бъде подписан от двете страни. В него се събира цялата информация по отношение на предмета на договаряне, цената на парцела, изискванията и периода за придобиването му, метода и периода за заплащане на продажната цена, момента на предаване на парцела, размера на задатъка/ капарото, права и отговорности на страните и други. Преди това обаче е належащо да се направи инспекция на парцела за наложени тежести - ипотеки, възбрани и други.
 
Важно е да се означи, че при този избор за прекачване на недвижимо имущество е целесъобразно страните да се въздържат от фиктивна покупко-продажба, защото този способ прилича прикриване на подаяние и такива покупко-продажби биват глобени законово.
 
Пререгистрация на неподвижен парцел посредством контракт доживотна прехрана
 
Друг вероятен вид за прекачване на парцел е посредством контракт за доживотна прехрана, като този метод се употребява главно когато родител реши да трансферира жилището си на своето дете и разчита главно на него за по-нататъшни грижи. По този метод притежателят на парцела си резервира правото да го употребява до момента в който е жив и в това време резервира вещното си право на прилагане, т.е. използването се приключва единствено и само когато настъпи гибелта му.
 
При прекачване на парцел посредством контракт доживотна прехрана е основно нотариалният акт да съдържа оптимално тъкмо и ясно изложение по отношение на отговорностите на страните. Издръжката, да вземем за пример, включва изплащането на съответна сума ежемесечно, възнаграждение на битови сметки, пазаруване на храна, медикаменти и други. Гледането, от своя страна, значи полагане на грижи заради напреднала възраст или болест на едната страна. За да бъдат избегнати евентуални недоразумения при избирането на този метод, е належащо всички отговорности да бъдат в детайли разказани в нотариалния акт.
 
Договорът се приключва единствено и само когато настъпи гибелта на притежателя на парцела, а когато задължението за гледане е в интерес на две или повече лица, то при гибел на едното, договорът остава в действие във връзка с другите лица и не се приключва.
 
 istock istock
Прехвърляне на парцел посредством наследство
 
Прехвърлянето на парцел посредством наследство е най-разпространеният и елементарен метод за промяна собствеността на жилище. В този случай до гибелта на завещателя, жилището остава негова благосъстоятелност, а едвам по-късно се придобива от наследниците, по отношение на изразената от притежателя на имуществото воля. Завещанието може да бъде два вида, първият от които бива нотариалното наследство, което се прави от нотариус и пред двама очевидци. Саморъчното, от своя страна, би трябвало да бъде написано напълно на ръка и подписано от самия завещател. Когато наследството е саморъчно и при настъпване на гибелта на завещателя, е основно лицето, в което се намира документът, да желае оповестяването му от нотариус незабавно, щом узнае за събитието.
 
 Кой е по-изгодният вид?
 
Когато става въпрос за прекачване на недвижимо имущество сред родственици, безспорно най-изгодният за тях вид е това да се реализира посредством подаяние. Смяната на собствеността посредством подаяние даже има повече преимущества пред прехвърлянето посредством наследство, защото таксите са доста по-ниски от тези при процедурата по заместничество. Коя процедура за прекачване на недвижимо имущество ще изберете зависи от вашите самостоятелни потребности.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР