Преговорите за съставяне на коалиционно правителство между Продължаване промяната, Демократична

...
Преговорите за съставяне на коалиционно правителство между Продължаване промяната, Демократична
Коментари Харесай

Кои ще са първите спешни законодателни задачи на новото управление

Преговорите за сформиране на съдружно държавно управление сред " Продължаване смяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ реализираха освен съгласие за доста цели по браншове, само че и обличането на някои от тях в съответни законодатели промени. В началото на седмицата дружно с съдружното съглашение бе публикуван и лист с 34 неотложни законопроекта в сферите правораздаване, финанси, опазване на здравето, енергетика, стопанска система и други Към някои от тях има сложени и периоди, няколко са маркирани с " неотложно ", а за други няма период.

От коментар на депутата от Политическа партия Лена Бориславова пред bTV през днешния ден стана ясно пък, че на финала преди формалното утвърждение на съдружното съглашение законодателната стратегия ще бъде допълнена с още детайлности, на които сътрудниците държали.

Ето кои са целите все още в някои от основните сфери и и какви времеви прагове са заложени за решаването на проблемите.
Правосъдието е с приоритет " неотложно ", двата горещи картофа са промяната на Висш съдебен съвет и КПКОНПИ
Реформите в правосъдната система са приоритет освен като тематика, само че и като период. Практически за всички законопроекти, свързани с правораздаването, в това число и за този, обвързван с промяната на антикорупционната комисия КПКОНПИ, е планувано неотложно внасяне, което значи най-много три месеца. Само за започването на разговор за конституционни промени срокът е " неотложно, само че не по-късно от 6 месеца от започване работа на Народно събрание ".
Реклама
Едно от обяснението за тези скъсени периоди, несъмнено, е фактът, че множеството от партиите в новата управническа коалиция от дълго време имат подготвени законопроекти по главните тематики, закрепени в програмата, тези планове бяха внасяни и обсъждани в 45-ото и 46-ото Народно заседание. Другата причина е също явна - промените в правораздаването са главен политически приоритет, а в същото време са доста закъснели.

По тази причина три законопроекта се чака да бъдат импортирани неотложно в новото Народно заседание, без каквито и да е ангажименти: измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт за закриване на профилираните углавен съд и прокуратура, въвеждането на правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане, ограничение пълномощията на основния прокурор по надзора за правда единствено до конституционно плануванаъа подготвеност. Закриването на спецправосъдието стигна до второ четене в предходния парламент, тъй че това е фактически задача, която може да бъде свършена и до Коледа.

Още по-спешно е транспонирането на Директива 2019/1937 по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушение правото на Европейски Съюз - тази задача има и краен период до 17 декември, защото България е застрашена от наказателна процедура. В средата на септември Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване, а тогавашният длъжностен министър проф. Янаки Стоилов разгласи, че това е един от незабавните законопроекти, по които ведомството работи.

Далеч по-амбициозно стои задължението за два съществени законопроекта с доста мощен политически резултат - промяната в КПКОНПИ посредством делене на органа, само че и въвеждането на проверяващи функционалности на комисията, и трансформирането на Висш съдебен съвет от непрекъснато настоящ във краткотрайно настоящ орган. Сам по себе си вторият законопроект - смяната в статута на Висш съдебен съвет, не е комплициран, доколкото Висш съдебен съвет към този момент е работил в сходен режим. Но доколкото това неизбежно ще повдигне въпроса за предварителното преустановяване на настоящия съвет и избора на нов, измененията ще са в центъра на политическия скандал.
Реклама
И давата законопроекта са планувани със период на внасяне " неотложно, само че не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народно събрание ". До 6 месеца би трябвало да бъде импортиран и законопроект за промени в Закона за специфичните разследващи средства, в който би трябвало да се трансформират както изискванията за искане, приемане и прилагане на такава информация, само че и да се преуредят методът и периодите за запазване и заличаване на добитата посредством СРС информация с оглед попречване на злоупотреби с нея.
Очаквано Бюджет `22 е във фокуса на финансите
По това време на годината бюджетът на страната за идната нормално към този момент се гледа на второ четене в пленарна зала. По закон финансите на страната би трябвало да са признати до 31 декември, само че тази година това няма да се случи. Причината е, че към момента няма работещ парламент. Затова и не е учудващо, че в законодателната стратегия на бъдещото ръководство приемането на Бюджет 2022 е записано като приоритет. Още по време на обществените договаряния представителите на другите партии се схванаха, че ще се опитат да одобряват бюджета най-малко до края на януари. Дотогава страната ще би трябвало да работи по параметрите на сегашния бюджет.

Засега като противоречив миг към бюджета се обрисува въпросът с оптималния застрахователен предел и по-конкретно дали да се усили още от тази година, или това да се случи от следващата година. Всички компании към този момент са изготвили бюджетите си и смяна в последния миг е надалеч от другояче заявеното желание за предвидимост и добра бизнес среда. Другият противоречив миг евентуално ще е към размера на пенсиите - от началото на годината всички тези заплащания се усилват, само че с по-малко, в сравнение с пенсионерите получават сега поради добавката от 120 лева, която обилно им гласоподава предходният парламент.

Все още не е ясна и рамката на бюджета от позиция на недостиг (където също още по време на договарянията имаше разграничителни линии) и размер на дълга.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Икономика 1 Отбрана 2 Енергетика 3 Право 1 Енергетика 2 Икономика 3 Право Реклама
Другите две законови промени са малко по-дългосрочни - едната е обвързвана с постигнатото единодушие за поетапно нарастване на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност (в момента 50 хиляди лева.), който по този начин или другояче до 2024 г би трябвало да доближи 160 хиляди лева поради влизаща в действие европейска инструкция.

Другата законодателна самодейност със период март 2022 година е обвързвана с печално известната за бизнеса Наредба Н-18. Бизнесът от дълго време упорства подзаконовият нормативен документ да бъде пренаписан по този начин, че да е по-ясен за използване. По време на договарянията стана ясно още, че се мисли и за въвеждането на софтуерна фискализация - различен метод за отчетност, при който не се постанова потреблението на касови апарати или фискални принтери. Всъщност към Национална агенция за приходите беше основана работна група с представители на бизнеса по въвеждането на сходен вид цифрово отчитане още преди година. Тогава стана ясно, че се мисли софтуерната фискализация да е доброволна, а Национална агенция за приходите настояваше да се употребява единствено за онлайн продажби.
Здравеопазването - коронавирус няма да чака
Бъдещият здравен министър би трябвало незабавно да стартира осведомителна разяснителна акция за изгодите от имунизациите и да сътвори мобилни групи за имунизиране. За това сега министерството на опазването на здравето няма бюджет. В същото време обединението е записала, че имунизациите остават доброволни и министърът няма да има право да изисква наложително имунизиране на групи от популацията - лекари, учители, възрастни хора.

В незабавните ограничения влиза и започването на епидемиологично изследване на популацията дали е преболедувало от коронавирус, в това число и Т-клетъчен скрийнинг. Колко ще коства това изследване към момента няма планове, изключително в случай че се изследва Т-клетъчен имунитет, при който тестванията варират сред 150 и 300 лв.. Здравният министър би трябвало да сформира и спешен щаб, проект за деяние за коронавирус вълна и да осъвремени настоящите протоколи за лекуване, само че пък те няма да са наложителни за лекарите.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
До края на 2022 г би трябвало да проработят електронното здравно досие и електронната национална здравна система. Дотогава би трябвало да се направи и разбор за здравна промяна, остойностяване на лекарския труд и да са подготвени методичните управления за лекуване на всички заболявания.

Пак до края на 2022 г би трябвало да е подготвен анализът за националната детска болница и да стартира промяната в Спешна помощ.
Енергетиката крещи за незабавни ограничения, само че те към този момент са безсрочни
Няма период! Накратко по този начин може да се изясни проектът за деяние в бранш " Енергетика " на оформящата се нова коалиция. Въпреки че точно в този момент се вихри най-голямата от десетилети рецесия, обвързвана с цените на тока и природния газ, а от Нова година се чака тежък удар да поемат и семействата с новите, доста по-високи цени на парното и водата, тематиката изобщо отсъства от листата със незабавни ограничения.

Конкретно в бранш " Енергетика " нормативната база " крещи " за незабавни промени, които да вземем за пример да обезпечат работеща скица за компенсиране на енергоемкия бизнес (каквато има във всички страни от ЕС), да облекчат административните спънки пред вложителите в нови ВЕИ мощности, да либерализират пазара на едро на електрическа енергия (както чака и изисква ЕК), да плануват схеми за подкрепяне на енергийно бедните и т.н, и така нататък Също по този начин в незабавен порядък би трябвало да се задвижи процедура за избор на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране, защото сегашният началник Иван Иванов е с изминал мандат от април 2020 година Не е определен и един от членовете на регулатора тъкмо с сектор " енергетика ". Ключова тематика, с която депутатите би трябвало да се заема е и дълготрайната енергийна тактика, включваща бъдещето на комплекса " Марица-изток " - оставените от ГЕРБ проекти, първо, не са признати дефинитивно и, второ, изобщо не са съответни на актуалните действителности и политиките на Брюксел, свързани, апропо, с финансиране за милиарди евро.

Вместо това депутатите от очертаващото се ново болшинство са оповестили, че ще се захванат, без съответна дата или период, само че с очевиден приоритет, със законови промени " с оглед асимилиране на геотермалната сила ". Това, по принцип е добра концепция, само че нито е незабавна, нито ще има резултат от приемането ѝ. Друг закон, който е записан като приоритет, е този за енергийната успеваемост, а задачата е " унищожаване на рестриктивните мерки за прилагане на финансови запаси ". От формулировката не излиза наяве какво тъкмо се има поради, само че без подозрение задачите за енергийна успеваемост и ограниченията за постигането им в сегашния си тип не работят вярно. По тази причина България трета поредна година не може да реализира уговорките си по тази линия.

Предвиждат се и промени в Закона за обществените предприятия и промени в уставите на държавните енергийни сдружения - евентуално с цел да може да се сменят сегашните шефове, които ГЕРБ назначи в края на мандата си.

И последно - в листата участват промени в Закона за концесиите " за по-добра отбрана на националните ползи ". Това също е значима тематика, само че каквото и да се реши, то не би имало осезателен резултат, тъй като остарели концесионни контракти мъчно могат да се трансформират, а нови не се подписват всеки ден.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР