Преговорите за състава на правителството продължават. Това каза министърът на

...
Преговорите за състава на правителството продължават. Това каза министърът на
Коментари Харесай

Асен Василев бил умерен оптимист: Добър знак е, че преговорният процес продължава

Преговорите за състава на държавното управление не престават. Това сподели министърът на финансите в оставка Асен Василев в изявление за бТВ.

„ Има всевъзможни разновидности, Народното събрание избира държавното управление. Мария Габриел има правото да впише министрите в досието, която ще връчи на президента “, сподели Василев в отговор на въпрос дали ще бъде министър на финансите при ротацията.

Той съобщи, че договарянията не престават и сега гледа на себе си като на човек, който си прави работата и желае да вкара България в еврозоната. Според него в този момент сме на финала на този развой.

„ България би трябвало да довърши интеграцията в главните европейски структури – да приключим интеграцията със сухоземен Шенген, да влезем в еврозоната. Голяма част от сложните промени бяха осъществени през първите 9 месеца “, сподели той и добави, че в този момент промените, стартирани през първите 9 месеца би трябвало да се случат в същинския живот, а да не останат на хартия.

Според Василев самият факт, че продължава преговорният развой, е добър знак, самият той е оптимист.

„ Основният фокус на договарянията беше да се изготви документ – по какъв начин продължаваме в идващите 9 месеца и до края на мандата. След като първите 9 месеца приехме антикорупционно законодателство, смяна в Конституцията и така нататък, всичко би трябвало да стане действително, а не да остане на хартия. За да стане действително, би трябвало да се договорят правила, по които ще се избират членовете на всички органи, да са ясно написани, да има гражданско присъединяване, да не става бързо и на мрачно. Изключително значимо е да се заложи законодателната и държавната стратегия идващите 9 месеца и да се обнови това, което остава от първата държавна смяна “, сподели Асен Василев.

По думите му България е на финалната права в процеса по влизането в еврозоната.

„ Цените не се качват, сега инфлацията спада трагично. Очакваме да продължи да спада и да доближи сред 2 и 2,5%. Еврото през 2025 година е изцяло реалистично. Всички условия са изпълнени като се изключи инфлацията. Различните модели демонстрират, че ще го осъществим през 2024 година, въпросът е кой месец “, разяснява Асен Василев.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР