Преговорите по влизането на България в Шенген оттук-нататък трябва да

...
Преговорите по влизането на България в Шенген оттук-нататък трябва да
Коментари Харесай

Денков след срещата с румънския премиер: За Шенген ще преговаряме с тези държави, които имат резерви към нас

Преговорите по влизането на България в Шенген оттук-нататък би трябвало да е доста интензивна, разяснява през днешния ден министър председателят Николай Денков след среща с румънския си сътрудник. 

" Днес няколко пъти стана дума за това, че времето е малко, в това число и срещата, която организирахме беше относително къса, само че това е първата ми аудиенция в работно посещаване и неслучайно е в Румъния - ние сме стратегически сътрудници, освен тъй като имаме стратегически съглашения за това, а тъй като има няколко плана, които би трябвало да бъдат осъществени ", разяснява Денков от Букурещ.

Той е на еднодневно посещаване в Румъния на среща с неговия сътрудник - премиерът Марчел Чолаку.

" Трябва да компенсираме късото време, което имаме с доста по-интензивна работа ", добави Денков.

" На първо място е тематиката Шенген, изцяло единомислещи сме, че сме изпълнили всички критерии, сложени от страна на Европейски Съюз и по тази причина не е инцидентно, че имаме позитивно решение на Европейска комисия и Екологичен потенциал, съобщи той. 

Денков добави, че би трябвало да се довърши процеса в полемика и на политическо и на експертно равнище дружно с тези страни, които имат някакви запаси.

По думите му са направени съответни проекти за дейности сред министерствата на вътрешните работи на двете страни, на гранична полиция, на политическо равнище и ще се работи, тъй че процесът да бъде приключен позитивно.

Втората тематика е свързана с превоза, изясни Денков.  " От години обсъждаме втори мост край Русе-Гюргево, защото това е извънредно значимо направление, което непосредствено свързва България с Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна, защото то е част от логистичното ръководство за подготовка на защита на източния фланг на НАТО и по тази причина ние имаме всички учредения дружно да ускорим процеса за обмисляне, планиране на този мост във допустимо най-кратки периоди ", добави министър председателят.

Следващата секторна тематика е енергетиката. Румъния има своите мощности, само че по думите на Денков двете страни са в развой на преход и с цел да бъде този преход зависи от това до каква степен добре са свързани енергийните системи освен на двете страни, а и на целия балкански полуостров. 

Четвъртата тематика, която е обсъждана сред двете страни е подсилването на източния фланг на НАТО. Според Денков би трябвало да се подсилят транспортните връзки, съобщи Денков.

" Аз персонално съм доста удовлетворен от тази среща ", добави Денков и благодари за интензивната стратегия.

На въпрос от публицисти за мощния мигрантски напън доколко коментарът му пред Европа би могъл да помогне, Денков отговори: " Много е значимо вярно да се слага въпроса, това че сме хванали мигранти не е мотив против нас - а противоположното, демонстрира, че в действителност се борим редовно с това мигрантите да не минат пренос през България и да отидат в Австрия ".

" Ние би трябвало с известна специфичност да работим и с двете страни доста деликатно - Австрия и Нидерландия. Това, което Нидерладия желае като акцент е да бъде изпълнена законодателната стратегия, която сега е в Народно събрание, до момента в който Австрия се интересува от мигрантите. Тези две задания се допълват ", добави министър председателят, представен от Дарик.

" Изобщо не преглеждаме други възможности на Шенген, а обсъждаме как да си свършим работата по най-хубавия метод, с цел да убедим другите, че би трябвало да бъдем част от Шенген. Няма причина и за самата Европа да ни държи настрана от Шенген.

Денков разяснява и за желанието на държавното управление да изпрати остарели БТР-и в помощ на Украйна.

" Тези машини не са от контингента на Българската войска, те в действителност са закупени през 80-те години и са в хранилища на Министерство на вътрешните работи. Никога не са употребени, даже и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази позиция те са тежест, както за Министерство на вътрешните работи, по този начин и за България. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от изгода, дадоха отговор " да ", тъй че ги приготвяме да бъдат изпратени ", сподели Денков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР