Преговорите по търговската сделка, които се водят между Европейския съюз

...
Коментари Харесай

Преговорите по търговската сделка между ЕС и Австралия вече са "немислими" за Франция

Преговорите по комерсиалната договорка, които се водят сред Европейския съюз (ЕС) и Австралия, са изправени пред огромно предизвикателство поради нежеланието на Франция да взе участие в тях. Действията на Париж са в отговор на подписаната предходната седмица договорка Aukus, съгласно която Австралия ще купи нуклеарни подводници от Съединени американски щати и Обединеното кралство. Това ще направи островната страна едвам седмата в света, която оперира нуклеарни подводници. Австралийските управляващи към този момент бяха постигнали съглашение с Франция, като през 2016 година те договориха закупуването на 12 неядрени подводници от Франция. Договорът беше за 37 милиарда $, само че към този момент не е годен.

Австралийският министър-председател Скот Морисън съобщи пред BBC, че решението е взето единствено и само въз основата на крайния артикул, който страната му би получила. " В последна сметка това беше решение дали подводниците, които се строят на висока цена за австралийския поданик, ще съумеят да свършат работата, от която се нуждаем, когато те постъпят на въоръжение. И нашата стратегическа преценка, основана на най-хубавата допустима информация от разузнаването и защитата, беше, че няма да го създадат ", сподели Морисън. Сделката, която реализираха Съединени американски щати, Австралия и Англия, не включва единствено плавателните съдове, а и продан на информация за киберспособности и изкуствен интелект.

Френският президент Еманюел Макрон отзова посланиците си в Канбера и Вашингтон в отговор на австралийските дейности, което специалисти дефинират като нечувано сред стратегически сътрудници. " Спазването на думата е изискване за доверие сред демокрациите и съдружниците ", сподели Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, пред Politico. " Така че е немислимо да продължим напред по комерсиалните договаряния като че ли нищо не се е случило с страна, в която към този момент нямаме доверие ", добави той.

Брюксел досега е провел 11 работни срещи с австралийските си сътрудници, пробвайки се да завършат комерсиалното съглашение преди края на годината. Преференциален достъп до европейския пазар за австралийските фермери беше основната част от договарянията за Канбера, само че след последните събития наподобява, че това ще бъде мъчно реализирано. Европейската комисия на доктрина има правото да организира договаряния от името на 27-те членки, само че Франция и преди е блокирала сходни покупко-продажби, когато сметне, че има основанията. През 2016 година някогашният президент Франсоа Оланд блокира Трансантлантическото партньорство за търговия и вложения, което се договаряше със Съединените щати, а Макрон към този момент един път замрази договарянията сред Европейски Съюз и Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай), като повода беше неуспехът на бразилските управляващи да понижат темпа на дефорестация към Амазонка.
Оптимизъм в Лондон
Тонът е доста по-различен на Острова, където са сигурни, че връзките им с Франция ще преодолеят тази спънка. Премиерът Борис Джонсън показа пред публицисти, че " любовта ни към Франция е неизкоренима " и в Париж нямали мотив за терзание. " Aukus по никакъв метод не е предопределен да бъде изключващ. Това не е нещо, за което някой би трябвало да се тревожи и изключително нашите френски другари ", счита някогашният кмет на Лондон.

Новоназначеният министър на външните работи Лиз Тръс пък счита, че договорката демонстрира опцията на Англия да бъде " твърдоглава ", когато става въпрос за ползите на страната. Откриването на стотици профилирани работни места също беше изтъкнато от Тръс в публикация за The Sunday Telegraph, в която тя пази дейностите на ръководещите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР