Преговорите по спора между Белград и Прищина за регистрационните номера

...
Преговорите по спора между Белград и Прищина за регистрационните номера
Коментари Харесай

ЕК: Сърбия и Косово постигнаха съгласие

Преговорите по разногласието сред Белград и Прищина за регистрационните номера завършиха сполучливо, заяви ръководителят на дипломатическата работа на Европейския съюз Жозеп Борел.

" Постигнахме договорка! Много съм благополучен да оповестя, че ръководителите на делегациите на Косово и Сърбия, с посредничеството на Европейски Съюз, се споразумяха за ограничения за отбягване на по-нататъшна ескалация и се концентрираха напълно върху предлагането за нормализиране на връзките си ", написа Борел в обществените мрежи.
 Косово отсрочи с два дни санкциите за сръбски регистрационни табели
Косово отсрочи с два дни санкциите за сръбски регистрационни табели

Решението е взето по молба на Съединени американски щати

Според него " Сърбия ще спре да издава лични регистрационни табели с имената на косовски градове, а Косово ще спре по-нататъшните дейности, свързани с пререгистрацията на транспортни средства ".

Борел също по този начин означи, че " в околните дни " ще предложения страните " да обсъдят идващите стъпки " .

Сръбският президент Александър Вучич и ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел оповестиха по-рано, че договарянията за регистрационните номера, които се организираха в понеделник сред висшите ръководители на Белград и Прищина в Брюксел, са се провалили. 

След диалози обаче е реализирана договорка.
 Сърбия и Косово отново не се схванаха за регистрационните номера на колите
Сърбия и Косово отново не се схванаха за регистрационните номера на колите

Според Вучич на всички в света станало ясно кой желае да резервира мира и кой - не

Преди дни Косово удостовери смяната в разпоредбите за регистрационните номера, която провокира рецесията със Сърбия, и

Полицията в Косово подсети на всички притежатели на транспортни средства, живеещи в Косово, които имат, да съблюдават новите правила. Освен това в изказването на полицията се отбелязва, че от 1 ноември в сходство с решението на държавното управление на притежателите на такива транспортни средства към този момент са издадени предизвестия.

Искането на Косово за пререгистрация на колите се отсрочва от години поради митингите на косовските сърби, само че този път Прищина реши да не прави повече отстъпки. В отговор косовските сърби и полицията и заплашиха да стачкуват незабавно след първите санкции.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани представителите на Сърбия и Косово които биха могли да доведат до ескалация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР