Преговорите на Турция за присъединяване към ЕС са в застой

...
Преговорите на Турция за присъединяване към ЕС са в застой
Коментари Харесай

Холандия: Преговорите на Турция за ЕС са в застой, трябва да се заемат с проблемите си

Преговорите на Турция за присъединение към Европейски Съюз са в застой и страната би трябвало да се заеме с проблемите, включващи върховенството на закона и човешките права, с цел да даде опция за прогрес, съобщи през днешния ден холандският външен министър Стеф Блок по време на посещаване в Анкара, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

На взаимна конференция с турския си сътрудник Блок уточни също, че Турция е изправена пред стопански провокации, само че дава големи благоприятни условия за напредък.

Посещението на Блок в Турция се реализира, откакто през юли двете страни се споразумяха да възстановяват дипломатическите си връзки, а през септември назначиха още веднъж свои посланици в Хага и Анкара.

Отношенията сред Холандия и Турция се утежниха, откакто през март 2017 година холандските управляващи отхвърлиха позволение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да приказва на протест пред турски гласоподаватели в Ротердам преди референдума в Турция за конституционни промени, разширяващи президентските компетенции.

По-късно холандските управляващи експулсираха турския министър на фамилията и обществената политика Фатма Бетюл Саян Кая, която дойде с кола в страната, с цел да се срещне с гласоподаватели в турското консулство в Ротердам. След експулсирането й в Ротердам избухнаха конфликти.

След това Турция изиска извинения от холандският министър председател Марк Рюте за отношението към турската министърка и отхвърли да позволи връщане на холандския дипломат в Анкара, който по това време беше отвън страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР